Николай Милков
На снимката: Николай Милков

„До днес няма постъпила информация от руска страна за мотивите за издирването на българския журналист Христо Грозев от Руската федерация“. Това стана известно от думите на служебния външен министър Николай Милков, който беше изслушан по време на днешното заседание на парламентарната комисия по външна политика.

„Към момента нямаме никакви отговори по този въпрос. И не очакваме да имаме, между другото“, подчерта той, предаде БТА.

По повод реакциите – в първия възможен момент извикахме в министерството посланика на Руската федерация г-жа Митрофанова“, добави Милков.

Той отбеляза, че Митрофанова не е посочила мотиви за издирването на Грозев по време на срещата в Министерството на външните работи (МВнР) през декември, но не е дала отговор и до днес.

Той припомни, че тогава е била изложена и българската позиция, която по думите му остава валидна и до момента – „силен протест срещу решението на Руската федерация да обяви за издирване български гражданин и журналист“, каза Милков.

„По отношение на случая с Христо Грозев мога да кажа, че ние подкрепяме позицията, която винаги е била изразявана от българската страна, а именно последователно и категорично осъждане на войната, която се води в Украйна от страна на Руската федерация“, добави Милков.

Той отбеляза още, че диалогът с руската страна е замразен.

Журналистът от разследващия сайт Bellingcat Христо Грозев е обявен за федерално издирване от Русия, се разбра в края на миналата година. Вижте още.

В началото на 2023 Грозев бе изслушан чрез видеовръзка в българския парламент. Тогава той посочи, че ако журналистическата му работа е причината Русия да го издирва по приетия след началото на войната закон против фалшивите новини за армията, това би било прецедент – Русия би прилагала закон, предназначен за руски граждани, спрямо чуждестранно лице.

По думите му това би поставило всички журналисти по света, отразяващи войната, с опасност от издирване. Вижте още.

Още новини от деня – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук