христо грозев

Разследващият журналист Христо Грозев не знае каква е конкретната тема, дала причината Руската федерация да го обяви за федерално издирване. Това каза той в рамките на изслушването си в Комисия за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специалните разузнавателни средства и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения.

„Към този момент нямам информация по каква причина съм обявен за национално издирване. Единствената информацията, на която можем да се осланяме, е публикуваната от официалната държавна руска медия РИА Новости информация на основа на техен източник в правоохранителните среди – както те го описват – че обвинението е на основа нарушение на закона за съобразяване на военните действия, тоест на т. нар. закон против фалшивите новини за армията“, каза той.

Грозев обясни, че не казва, че това е причината, а отбелязва, че това се казва от единственият източник, който твърди, че има знания по въпроса.

Грозев бе обявен за издирване от Русия в края на 2022 година. Вижте повече.

„Ако това е така, това означава, че именно дейността ми като журналист, във връзка с публикации от началото на 2022 година от началото на войната – тъй като законът е приет след нейното начало, е станало причина за това обвинение. Ако това е така, смятам, че въпросът за моята защита надминава персоналния ми интерес, защото става въпрос за прилагане на закон, предназначен за цензура на медиите в Русия, към гражданин на Европейския съюз“, обясни той.

Грозев посочи още, че ако хипотезата за издирването му е вярна, това означава, че Русия предприема подобни действия спрямо чужд гражданин за първи път.

„В този контекст те биха приложили – на принципа на универсалната юрисдикция – закон, предназначен за руски граждани, към неруски граждани. Това е атака към свободната журналистика извън Русия и би било страшен прецедент за всички журналисти по света. Това означава, че всеки от тях би се подложил на риск да бъде включен в списък за национално издирване, при отразяване на военните действия“, каза още Грозев.

По думите му той е направил няколко опита да получи информация защо е издирван, които са били неуспешни. Информацията му е, че българското правителство също не знае причината.

„За мен няма съмнение, че дейността ми на журналист през последните 7 години, е причината за тази атака. Самият аз бях ограничен от ходенията ми в Русия през 2016 година, когато получих черен печат“, посочи Грозев и припомни, че преди това провеждал журналистически обучения там.

„За мен България е длъжна – и съм благодарен, че на този етап го прави, да изисква от Русия не само обяснения, но и в случай, че причината е свързана с журналистическата ми дейност, да каже ясно, че това е недопустима практика не само към мен, но към всеки журналист“, допълни той.

Още новини от деня – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук