Русия, полиция

Полицията арестува близо 1500 души в сряда по време на вчерашните демонстрации в цяла Русия, призоваващи за свобода на опозиционния лидер Алексей Навални, чието здраве, по информация на  група, следяща политическите затворници, е в тежко състояние след три седмици на гладна стачка, съобщи АП.

Най-големият от протестите се проведе в Москва, където хиляди излязоха в центъра на града. Някои от арестите бяха извършени преди започването на протестите.

Екипът на Навални призова за демонстрации след съобщения през уикенда, че здравето му се влошава и животът му е в опасност.

„Ситуацията с Алексей наистина е критична и затова преместихме деня на масовите протести“, каза за Асошиейтед прес Владимир Ашурков, близък съюзник на Навални и изпълнителен директор на Фондацията за борба с корупцията. „Здравето на Алексей рязко се влоши и той е в доста критично състояние. Лекарите казват, че съдейки по неговите резултати, той трябва да бъде приет в реанимация. “

Организацията на Навални призова московските протестиращи да се съберат на площад „Манеж“, точно пред стените на Кремъл, но полицията го блокира. Вместо това голяма тълпа се събра в близост до руската държавна библиотека и на  улица „Тверская“, главен път, който води до площада. След това и двете групи се придвижваха по улиците.

Не е ясно дали демонстрациите наподобяват с размера и интензивността си националните протести, избухнали през януари, след като Навални, най-видният опонент на президента Владимир Путин, беше арестуван. Броят варира в широки граници: московската полиция заяви, че 6000 души демонстрират в столицата, докато наблюдател каза на канала на Navalny в YouTube, че тълпата е около 60 000 души.

Групата OVD-Info, която следи за политически арести и предоставя правни съвети, заяви, че най-малко 1496 души са били арестувани в 82 града – най-големият брой е близо 600 в Санкт Петербург.

В Москва говорителят на Навални Кира Ярмиш и Любов Собол, една от най-видните му сътруднички, бяха задържани от полицията сутринта.

В Санкт Петербург Държавният университет по аерокосмическа апаратура публикува предупреждение, че студентите, участващи в неразрешени демонстрации, могат да бъдат изключени.

44-годишният Навални беше арестуван през януари след завръщането си от Германия, където прекара пет месеца, възстановявайки се от отравяне.

Навални започна гладната стачка в знак на протест срещу отказа на служителите на затвора да пуснат лекарите му на посещение, когато той започна да изпитва силни болки в гърба и загуба на усещане в краката си. От службите съобщиха, че Навални получава цялата медицинска помощ, от която се нуждае.

Лекарят на Навални, д-р Ярослав Ашихмин, заяви наскоро, че резултатите от тестовете, които той е получил от семейството на Навални, показват рязко повишени нива на калий, който може да доведе до сърдечен арест, и повишени нива на креатинин, които показват увреждане на бъбреците и той „може да умре всеки момент“.

В неделя той е преместен в болница в друг затвор, като служителите на затвора предотвратиха опитите на лекарите му да го посетят там.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!