Новият външен министър на Чехия Якуб Кулханек
На снимката: Новият външен министър на Чехия Якуб Кулханек

Външният министър на Чешката република в сряда поиска Русия да позволи на изгонените чешки дипломати да се върнат в Москва. Ако това не се случи, то той обяви, че в Чехия ще се предприеме по-нататъшно експулсиране.

Новият чешки министър на външните работи Якуб Кулханек призова руския посланик Александър Змеевски в Прага да протестира срещу „неуместната реакция“ на Русия.

Това се случи, след като Русия нареди на 20 чешки дипломати да напуснат страната в неделя в отговор на експулсирането на 18 руски дипломати от Чехия, които бяха определни като шпиони от ГРУ и СВР, руските военни и външни разузнавателни служби.

„Информирах посланика за следното“, каза Кулханек пред репортери в сряда. „Руската федерация има време до утре, 12:00 часа, за да позволи на всички изгонени дипломати да се върнат обратно в чешкото посолство в Москва.

„Ако на дипломатите не им бъде позволено да се върнат в Москва, веднага след утре следобед ще взема решение за намаляване на броя на служителите в руското посолство в Прага, така че да отговаря пропорционално на текущото състояние на чешкото посолство в Москва.“

Чешката република е изпаднала в дипломатически конфликт с Русия заради предполагаемото участие на руски шпиони в масивна експлозия на склад за боеприпаси през 2014 г.

Кулханек заяви, че поради големия брой служители в руското посолство в Прага, чешката акция „по никакъв начин“ не застрашава нормалното й функциониране – докато, каза той, ходът на Русия „парализира“ посолството им в Москва.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук