Бюро по труда

Близо 380 000 са останали без работа у нас от февруари до края на декември 2020 година. Това сочат последните данни на Националния статистически институт и Агенцията по заетостта. За същия период чрез бюрата по труда са започнали работа 235 000 души

Данните сочат, че и през последната наблюдавана седмица от 21 до 27 декември, новорегистрираните безработни са двойно повече от започналите работа, съответно 3400 и малко под 1700 души.

Най-сериозна е разликата между изгубилите работата си и тези, които са успели да намелят нова в областите Бургас, Варна, Плевен, Пловдив и София-град.

Обратна е тенденция само в Габрово, Смолян и Силистра.

Към началото на декември новорегистрираните безработни у нас от началото на пандемията бяха 361 хиляди. Ако сравним данните  на националната статистика с тези в края на 2020-та година  ще видим, че за последните три седмици работата си са загубили близо 20 хиляди души.

На последното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество стана ясно, че по мярката 60/40 до момента са изплатени  близо 629 милиона лева. Подпомогнати са били 250 хиляди души.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!