мост Генуа

Близо две години след трагедията в Генуа на мястото на рухналия мост „Моранди” вече е изградено ново съоръжение. При инцидента на 14-и август 2018 година загинаха  43 души.

Новият мост се казва „Мост Генуа Св.Георги” и ще бъде официално открит днес. Той е по проект на световноизвестния архитект от Генуа Ренцо Пяно.

Новият мост е двойно по-широк от предишния

Дълъг е 1067 метра, издига се на 40 метра височина, поддържан от 18 пилона, почти двойно по-широк от предишния мост.

Името на новото съоръжение е като знамето на града-  Св. Георги на бял фон, което датира от времето на Генуезката република. Той свързва отново двете части на Генуа и магистрала А 10 към Франция.

Новият мост ще бъде открит официално тази вечер от президента на Италия Серджо Матарела и премиера Джузепе Конте. Това ще стане откъм морската страна на моста, преди тунела, а автомобилът на президента Матарела ще е първият, който ще премине в тази посока.

На противоположната страна, откъм планината, са разположени трибуни за над 500  специални гости. Роднините на загиналите от падането на моста „Моранди” отказаха да присъстват.

мост Генуа

Инцидентът изкара на показ проблемите в италианската инфраструктура от години

Инцидентът насочи вниманието към лошото състояние и поддръжка на пътищата в Италия.

Последва битка между правителството и частния концесионер Autostrade per l’Italia под контрола на семейство Бенетон, който отговаряше за моста „Моранди“.

Няколко бивши и настоящи ръководители в Autostrade и от министерството на транспорта са разследвани.

От години италианската икономика се задушава от лошо управление, корупция и връзки със сенчести интереси и бюрокрация. Това сковава иновациите и води до небрежността, довела до трагедията с „Моранди“, коментира Ройтерс.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!