Христо Иванов днес внесе в Съдебната палата сигнал до всички прокурори чрез главния прокурор с настояване да бъде проверено съдържанието на записите, които се появиха в медийното пространство през последните седмици, в които се предполага, че участва премиерът Бойко Борисов, както и вицепремиерът Томислав Дончев.

Сигналът е предизвикан от днешното съобщение на Прокуратурата, в което се твърди, че се извършва проверка на това единствено кой е създателят на записите, което според Иванов не е достатъчно.

„От тази гледна точка днешното съобщение на Прокуратурата е изключително притеснително, защото говори по-скоро за намерение за прикриване на съдържанието.”

Иванов посочи, че вече има 2 чуждестранни експертизи, които доказват автентичността на първия запис с участието на Бойко Борисов, появил се в медийното пространството.

„Има един голям проблем в съдържанието на първия запис. Проблемът е, че в него Бойко Борисов разказва, че е обсъждал с тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров и неговия заместник Иван Гешев конкретни акции, които се случват, в контекста на политическа предизборна кампания. Тези разговори осъществяват редица състави от Наказателния кодекс и ние искаме да проверим дали ще се намери прокурор, който да провери дали прокуратурата е използвана, за да се обслужат политическите амбиции на управляващите“, каза Христо Иванов на влизане в Съдебната палата.

Лидерът на „Да, България” изтъкна проблемите в Съдебната ни система, посочвайки, че въпреки възможността всеки един прокурор да разследва главния прокурор, това не се случва поради различни зависимости.

„Искаме да покажем проблема. Макар че всеки да може да се сезира, никой не смее да разследва фигурата на главния прокурор. Засега този експеримент не е много успешен. Затова трябва да е ясно, че оставката на Гешев няма да е достатъчна, трябва дълбока конституционна реформа на прокуратурата. Има един просто принцип – ако реформираме и изчистим прокуратурата, тя ще реформира и изчисти всички останали институции.“

В тази връзка Христо Иванов посочи още, че оставката на главния прокурор няма да бъде достатъчна, а е нужен и нов подбор на прокурори.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!