Правителството намери 10 милиона лева и за туроператорите. Парите ще бъдат пренасочени от Министерството на икономиката към Министерството на туризма. Средствата  са част от предвидените 1 милиард и 800 милиона по европейски програми, се уточнява в съобщението на Министерския съвет.

Средствата са за туроператорите и туристическите агенти, обяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова. Те ще бъдат под формата на „де минимис“, няма да могат са се ползват посредници и консултантски услуги.

Опит на премиера да тушира напрежението сред туроператорите

Парите бяха отпуснати след среща на премиера Бойко Борисов с представители на обединение „Бъдеще за туризма“, на която присъстваха и министрите на туризма и на икономиката.

Преди седмица от обединението протестираха пред Министерския съвет и поискаха среща с Борисов за предотвратяването на масови фалити. За утре е насрочен нов протест на представители на туристическата индустрия.

„Обединението настояваше за откриване на грантови схеми за осигуряване на социални схеми за запазване и стимулиране заетостта в сектора. Вече имаме разписан пилотен проект за около 10 млн. лв. и още в петък той беше подаден в оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“. Очакваме оторизация и одобрение от Комитета по наблюдение“, заяви Марияна Николова.

По думите й тези пари са „незабавната глътка въздух, която е особено важна за туристическите оператори и за туристическите агенти“.

Как ще се кандидатства?

Вече има и подготвени критерии за кандидатстване – с подаване на искане в министерството на туризма за директно финансиране, като обемът на помощта не може да надвишава 10% от оборота от предходната година.
Очаква се схемата да заработи още през август, като тя ще бъде в режим на „де минимис“, държавна помощ или т.нар. пилотна схема в зависимост от критериите, които ще бъдат одобрени.

Екскурзоводите не попадат в икономическите дейности по тази мярка, като за тях се предвиждат социални мерки, обясни Николова.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!