Собственици и служители на туроператорски фирми се събраха на протест пред Министерски съвет, за да изразят недоволството си от предприетите от правителството  мерки за преодоляването на последиците от COVID-кризата.

На практика туроператорите не могат да се възползват от мярката 60 на 40, защото техните фирми са доста малки и не отговарят на критериите. Същият е ефектът и от намаленото ДДС.

„Мярката, която се предложи 60 на 40 не отговаря на много от нашите фирми, тя просто не е направена за нас, както и госпожа Ангелкова  призна преди време, че видите ли това били общоикономически мерки и туризма няма как да се дели от икономиката. Да, но туризмът е суперспецифичен сектор. Така, че мерките 9%, които се взеха за ресторантьорите нямат общо с нашата  работа. Мерките от 9%, които се взеха за входящия туризъм също няма общо тъй като ние като износ реално погледнато нямаме ангажимента особено, когато работим далечни дестинации, ние сме освободени от това ДДС т.е при нас ставката е 0.Но дори и 20% да имаме ангажимент да стане на 9, когато ние нямаме никаква работа е без значение колко ще ми е ДДС-то. То може и да ми е 1% аз като нямам оборот и нямам работа, няма какво да внеса в хазната“, казва Евгения Димова- член на обединение „Бъдеще за туризма”, която от 30 години работи в този бранш.

 

Обявената дотация за чартърните програми също няма как да заработи.

Реално 35 евро да дотираш какво? Седалка, на която обаче няма туристи. Украйна спря чартърите, Чехия спря чартърите, холандците спряха чартърите, австрийците спряха чартърите, наложиха карантини,съответно PCR тестове, което е изключително трудно. Ние по същата причина не можем и да изведем българите в чужбина, за да можем да се издължим към тях с тези пътувания и средства, които сме усвоили за ранни записвания“, категорична е Димова.

Никакъв шанс не се е дал на сектора и по оперативна програма ”Иновации и конкурентоспособност”, която широко беше тиражирана от бившия министър на туризма Николина Ангелкова.

„Всеки един от нас може да хвърли ключовете на фирмата и да каже аз фалирам, довиждане и да си регистрира нещо друго. Съответно 380 000 души да изгорят с парите за ранни записвания и да дойдат тука пред Министерския съвет да си ги търсят от правителството“, казва туроператорът.

Затова от бранша настояват за спешна среща с премиера и ресорните министри, защото по думите им туризмът вече не може да чака.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук