Китайската провинция Хубей обяви, че ще позволи придвижването в Ухан да бъде възстановено от днес, започвайки ефективната отмяна на масовата карантина в града, от който започна разпространението на коронавируса през декември, съобщава Bloomberg.

Хората в Ухан ще могат да напускат града и провинция Хубей.

Отмяната на рестрикциите започва, след като Хубей докладва за нула заразени на 19 март – драматичен обрат спрямо пиковите дни на разпространението на коронавируса, който зарази над 80 хил. души в Китай и отне над 3 хил. живота.

Китайският президент Си Дзинпин изрази увереност, че неговото правителство е успяло да се справи с пандемията в страната. На 10 март той посети столицата на провинция Хубей за пръв път, след като заразата се появи.

Миналия месец, когато Ухан отчете първата си пълна седмица без нови инфекции, търговските центрове бяха отново отворени. На някои хора в жилищни комплекси без „епидемия“ също беше разрешено да напуснат домовете си за два часа.

От днес жителите с одобрен здравен статус ще могат да ползват обществен транспорт, ако предоставят QR код за сканиране. Кодът е уникален за всеки човек и е свързан с актуалното му здравословно състояние.

Хората, ангажирани с производството на медицински консумативи и други ежедневни стоки, ще могат да се върнат на работа. Други отрасли, които оказват влияние върху националните или глобалните вериги за доставки, също ще могат да възобновят работата си.

Въпреки, че не всички транспортни услуги работят с пълен капацитет, предвижда се 200 полета от Ухан в сряда, с които ще бъдат превозени над 10 000 пътници.

Някои ограничения ще останат в сила и училищата все още остават затворени до второ нареждане.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!