Броят на хората по света, които са се възстановили от новия коронавирус, надмина 300 000 днес, сочат данни на американския университет Джонс Хопкинс.

Откакто се появи в Ухан, Китай миналия декември, коронавирусът се разпространи в поне 184 страни и региони по целия свят, като броят на потвърдените случаи вече надхвърля 1 420 000. Броят на смъртните случаи в световен мащаб е 81 865.

Италия, Испания, Франция и Великобритания продължават да бъдат най-силно засегнатите страни по отношение на смъртните случаи.

Италия отчете най-голям брой смъртни случаи от вируса – 17 122, следвана от Испания с 14 045 починали и Франция с 10 383.

Великобритания съобщи за 6 171 смъртни случая, докато Иран отчете 3 872 жертви на пандемията.

Към вторник вечерта броя на смъртните случаи в САЩ надхвърли 12 700.

Турция обяви, че 76 души в страната са починали от коронавируса през последните 24 часа, като общият им брой е достигнал 725, докато общият брой на потвърдените случаи е скочил до 34 109, като 3 982 души са били положително тествани за ден, каза здравният министър Фахреттин Коча.

Много държави са ограничили пътуванията до най-засегнатите райони и са въвели извънредно положение.

Други обаче започват да вдигат ограниченията. Това вече се случва в провинция Хубей, откъдето първоначално тръгна заразата. От днес там падат голяма част от ограниченията в придвижването на хората.

В Европа също има сигнали, че епидемията е овладяна. След Белгия и Словения обяви, че е напът да премахне ограничителните мерки.

Словенският премиер Янез Янша обяви, че от следващия вторник в страната ще започне постепенно премахване на ограниченията за предотвратяване на разпространението на коронавируса.

Според кореспондента на МИА от Любляна словенското правителство подготвя план за постепенното активиране на някои производства, услуги и транспортни дейности.

„Обмисляме възможността да отворим онези компании, които могат да осигурят работни места, следвайки препоръките за ограничаване на струпването на хората, както и за дезинфекция на ръцете и носене на защитни маски“, каза Янша.

Опозиционните партии вече официално поискаха от правителството страната да се върне към нормалното си състояние и да премахне ограниченията за предотвратяване на неконтролируемото разпространение на коронавирусната инфекция.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!