протест

Трима участници в блокадата при Румънското посолство са задържани за проявена агресия към семейство, съобщи пресцентъра на МВР.

Около 22.00 часа на 17 август 2020 г. на телефон 112 е получен сигнал, че семейство с две малки деца – момченце на 2 години и момиченце на 9 години, са станали жертва на нападение на лица, провеждащи блокада на кръстовището пред румънското посолство на булевард „Ситняково“ в София. Семейството е пътувало с автомобила си в посока от улица „Черковна“ към булевард „Цариградско шосе“, като по думи на протестиращите жената, което е шофирала, се е опитала да премине през блокадата. Тогава тя е била спряна и обградена от протестиращите. При проявената агресия са счупени стъкла и фарове на управляваното от 44-годишната жена МПС.

Служители на СДВР са се отзовали на сигнала, подаден на телефон 112. След проведената операция от района на кръстовището успешен е изведен автомобила, заедно със семейството.

За нападението са задържани три лица, които са участвали в нерегламентирания протест. Във връзка с нанесените щети на МПС-то е образувано досъдебно производство по чл. 216 от НК за унищожаване на чужда движима или недвижима собственост.

Липсата на полиция на мероприятието, която изправи шофьори и протестиращи лице в лице, от полицията коментираха, обяснявайки, че протестът е нерегламентиран и незаконен, поради което и СДВР не осигурява провеждането му.

“Няма такава директива” заяви тази сутрин зам.-директорът на СДВР старши комисар Мариан Билалов, запитан дали има заповед полицията да не охранява протестните блокади.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!