Enterprise Ethereum Alliance (EEA), организацията, която въвеждаща блокчейн стандартите в едноименното разклонение  и Hyperledger, обединение с отворен код под егидата на Linux Foundation, обявиха, че планират сътрудничество, базирано на отворен код и ясни стандарти. Целта е да се ускори навлизането в бизнеса на технологита на споделените записи.

Макар и свързвана основно с биткойн и останалите криптовалути, блокчейн може да се възприема и като база данни, при която информацията се съхранява на хиляди сървъри в глобален мащаб, позволявайки на всички да виждат всичко в реално време. Това прави невъзможно придобиването на контрол върху цялата мрежа от страна на една компания или организация, тъй като подобен опит би бил разкрит и пресечен от останалите участници (изменения в записите са възможни, ако всички участници потвърдят истинността им).

Има два вида блокчейн вериги – публични и частни. Обществената блокчейн система като биткойн позволява на всеки в мрежата да вижда всички данни. Промяна на записите в възможна, само след одобрение от консенсусен брой други членове, като всеки нов запис се свързва с предишните. С други думи, блокчейн позволява един запис да бъде направен едновременно в много електронни счетоводни книги. За сравнение, частната блокчейн система се администрира на централно ниво, обикновено от компания, която може да контролира кой се присъединява към мрежата.

Като орган по стандартизацията, EEA  насърчава използването и приемането на технологията. Подобно на WiFi Alliance или Open Mobile Alliance, тя провежда сертификационни тестове за Ethereum платформите, за да гарантира, че всички те отговарят на нужните спецификации.

И обратното, Hyperledger е съвместен междубраншов проект, създаден с цел да се развива блокчейн технологията чрез инструменти за разработка.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!