• Блокчейн (споделената счетоводна технология) е в полезрението на над половината големи компании, сочат данните от проучване на Острова.
  • 2/3 от компаниите са казали, че очакват да внедрят технологията до края на 2018-та
  • Според автора на проучването, бизнесът трябва да проучи алтернативите, преди да реши дали ще използва блокчейн технологията.

Над 50 процента от големите компании в света, са обърнали поглед към споделената счетоводна технология блокчейн, сочи проучване на консултантската компания „Джунипер Рисърч“ (Juniper Research). Разпространените в понеделник данни сочат, че 57 процента от големите корпорации, т.е. такива с над 20 000 служители – обмислят или вече са започнали да внедряват технологията.

А 2/3 от участниците в допитването, са заявили, че очакват тя да бъде интегрирана в компаниите им до 2018-та.

„Ясно е, че сега компаниите имат повече информация за блокчейн, отколкото преди година“, се казва в проучването. „Това доверие“, допълват анализаторите „ се дължи отчасти на вътрешни проучвания или на такива с участието на трета страна, като се признава, че технологията има потенциала да бъде прилагана в различни сфери.“

Докладът съобщава още, че поради нарасналия брой на компаниите, които са започнали проучване, конкуренти от цели индустрии обмислят дали да не преминат към блокчейн, за да не изостанат.

Това е добра новина за финансово-технологичните компании, известни още като финтех. Те стават по-търсени в корпоративния свят.  Редица представители на бранша са убедени, че споделената през интернет счетоводна технология, може да е от полза и за компании, които са извън сферата на финансовите услуги.

Тя предлага възможност за повишаване на ефективността и прозрачността на компанията. Ако дадената фирма е силно зависима от съхранявана на хартия информация и прави голям брой транзакции или обмяна на информация, с помощта на блокчейн, лесно ще се повиши бързината и качеството на работата.

КАКВО Е БЛОКЧЕЙН?

Блокчейн е споделена счетоводна технология. Това означава, че поддържа записи от всички виртуални транзакции, на споделена мрежа от компютри, но няма централизирана система, която да съдържа цялата информация от всички операции.

Мрежата блокчейн е създадена от основателя на биткойн Сатоши Накамото, за да служи като общ регистър за всички транзакции с биткойн.

През юни, технологичният гигант IBM беше избран да създаде, базирана на блокчейн международна система за преводи за седем от най-големите банки в света, сред които: „Дойче Банк“ (Deutsche Bank), Ейч Ес Би Си (HSBC), Кей Би Си (KBC), „Натиксис“ (Natixis), „Рабобанк“ (Rabobank), „Сосиате Женерал“ (Societe Generale) и „Уникредит“(Unicredit). Така за първи път блокчейн навлезе в „мейнстрийма“ на големите финансови институции.

АЛТЕРНАТИВИТЕ

Изследователите от „Джунипер“ предупреждават компаниите да не се хвърлят да използват блокчейн, без да са разгледали алтернативите, които се предлагат.

В много случаи, промяната на използваните информационна система, а не на технологията, може да се окаже по-доброто и евтино решение, вместо блокчейн, която може да доведе до вътрешни и външни сътресения, казват анализаторите.

Проучването сочи, че някои от компаниите подценяват предизвикателствата, свързани с внедряването на технологията. Участниците в допитването показват положително отношение към блокчейн, но се опасяват, че клиентите може да не харесат новата система.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!