природен газ

Европа рискува да остане без газ през следващите два месеца заради мразовитото време и ниските запаси от синьо гориво в хранилищата, пише Агенция Bloomberg.

Авторите на публикацията отбелязват, че предпоставките за кризата с горивата са преходът към възобновяеми енергийни източници и намаляването на местния добив на природен газ. В резултат на това производството на електроенергия в европейските страни спадна през миналата година поради нестабилната вятърна и слънчева енергия.

„Предстоят два от най-студените месеци на зимата и има опасения, че Европа може да изчерпи количествата газ“, се казва в статията.

От своя страна Масимо Ди Одоардо, вицепрезидент на консултантската компания Wood Mackenzie, назова единствения според него изход от ситуацията.

„Не е съвсем ясно как могат да бъдат попълнени запасите от газ в хранилищата без допълнителни доставки от Русия по „Северен поток-2″ или по сегашните маршрути“, каза Ди Одоардо.

Припомняме, че цената на газа в Европа рязко се повиши през пролетта. Средната спот цена на TTF варираше между 250 и 300 долара за хиляда кубически метра. В последните дни на лятото цената на договора за ден напред надхвърли 600 долара, а в началото на октомври е повече от хиляда долара. Още през декември котировките се удвоиха. Такива постоянно високи цени не са наблюдавани в историята на газовите хъбове от 1996 г. насам.

Експертите обясняват повишаването на цените с няколко фактора: ниските нива на заетост на европейските подземни газохранилища, ограниченията в доставките от страна на основните доставчици и високото търсене на втечнен природен газ (LNG) в Азия.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук