Хонг Конг
на снимката: антиправителствени протести в Хонг Конг

Хонг Конг никога повече няма да бъде същият. С приемането на новия закон за сигурността в Пекин във вторник, заветната автономия на града остава в миналото, а Хонг Конг лека-полека е присъединяван към континентален Китай. С новия закон се регламентират нови „престъпления”, които ще се наказват с доживотни присъди. Сред тях са подривна дейност, тероризъм, сговор с външни сили и прочее.

Масово изследване

Тихомълком, Хонг Конг вече се променя. Почти 30 000 души са напуснали града миналата година, което се счита за най-големия отлив от 2012г. Парите също си заминават. Потоците на преки чуждестранни инвестиции са спаднали с 34% през миналата година.

Отлив

В проучване на Американската търговска камара, 60% от чуждестранните инвеститори смятат, че новият закон ще навреди на бизнеса им, 29% обмислят да изтеглят компаниите си от града. Само 15% са оптимистично настроени за перспективите пред Хонг Конг.

Пекин има решение за това. Ако чуждестранният капитал започне да се изнася, имало много китайски пари, готови да заемат местата им. Тази седмица регулаторите започнаха официално работа по „управление на богатството”, което щяло да позволи на гражданите от континентален Китай да инвестират във финансови продукти в Хонг Конг.

Пекин смята, че това е най-доброто за Хонг Конг. През 90-те години икономиката на града беше с 27% по-голяма, отколкото на континента. Сега разликата е около 3%.

Подобно сравнение обаче не е особено коректно: Хонг Конг от десетилетия има огромно значение за Китай. Той не е просто един град.

Неговото значение само се е увеличавало през годините. В Хонг Конг са съсредоточени 65% от преките чуждестранни инвестиции на Китай. Той е „дом” на 72% от плащанията в офшорни юани и 30% от глобалните транзакции за извънборсови юани.

Тоест, ако новият закон изгони чуждестранните инвеститори, ще страда цялата китайска икономика.

Големият брат

Хонг Конг е дом на повече от 1 300 американски фирми и 85 000 американски граждани. И те са силно обезпокоени от случващото се в града, а и в страната. Не е ясно какви ще са бъдещите стъпки, които правителството на Китай ще предприе ме и е възможно правната защита да се влоши. Вместо да донесе стабилност на Хонг Конг, който беше засегнат от протести през последната година, законът за националната сигурност на Пекин увеличава несигурността.

В резултат на това, Хонг Конг вече няма да е толкова голям международен финансов център. А по-младите и по-активните в протестите хора няма да спечелят нищо.

Хонг Конг, който е силно зависим от континенталната част на страната, трудно вече ще е мост между Изтока и Запада. Ако международният капитал избяга, не е ясно дали парите за континенталната част някога ще бъдат достатъчни. Освен това новият закон за националната сигурност ще откаже голяма част от китайците да съхраняват богатството си, извън обсега на Пекин.

Това, което правеше Хонг Конг уникален в продължение на почти два века, е неговата роля като търговски център, насочващ стоки и капитали към континенталната част на Китай. Все по-вероятно е да се превърне в нещо като банков трезор под зоркото око на Пекин. Светлите дни пред Хонг Конг остават в миналото.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!