Спор за багерите в Природен парк „Рила“ се разрази в началото на днешното заседание на правителството между премиера Бойко Борисов и министъра на околната среда и водите Емил Димитров-Ревизоро.

Снимка на багер до езерото Бъбрека във Facebook разбуни духовете на природозащитниците в края на миналата седмица. Оказа се, че строителните дейности са по проект „Устойчиво управление на национален парк „Рила“ , а конкретните багери се използват за изграждането на екопътека под Седемте Рилски езера

„Вчера съм разпоредил за Седемте Рилски езера веднага да бъде спрян проекта, днес Томислав Дончев ще иде на място, заедно с Емил Димитров. Вижте какъв е този проект и повече такива глупости да не се правят. Това са такива кътчета и места, на които багери, валяци, чакъл, каквито и да са добронамерени подбудите.  Има начини и инструменти да се направи така, че да не дразни почитателите на природата. А и мене ме дразни“, започна премиерът Борисов.

Емил Димитров обясни, че проектът вече е спрян, но изтъкна, че това, което се прави в парк „Рила” и в още няколко парка е да се пази природата  като се минава през точно определени пътеки с парапети.

Министърът беше видимо изнервен от случващото се и реагира остро на упреците на премиера.

„В момента, в който започва да се прави – „ама защо се прави“. Досега – „защо нямаше точно определени пътеки“, сега „защо ще ги има“. Багери и булдозери и аз не искам да има горе, можеше някаква по-лека техника, плюс това е предвидено и с магарета, с мулета да се качи този чакъл – баластра”, заяви екоминистърът.

 

Димитров обясни, че тези пътеки трябва да ги има.

„Лично аз ще съм много щастлив да ги спрем, и след една година да дойдат и да кажат: „ама защо ги няма тия пътеки, в цял свят е така”, каза Димитров.

Тогава Борисов смекчи тона като каза, че трябва да се направят, но предварително да се уточнят нещата с екоорганизациите.

 

„Ама направете ги, и аз съм ги виждал такива в цял свят. Съберете се със „Зелените“, седнете, нали уж всички милеем за природата – и те, и ние. Пари има, отделили сме да се направи като хората. Просто седнете, уточнете го тоя проект и го направете“, заяви премиерът Бойко Борисов.

 

След като Димитров изнервен се закани за спре проекта, премиерът го посъветва да се разберат с еколозите, като даде за пример и опита си с археолозите преди време.

 

„Не го замразявайте, покани  ги и го направете като хората. Най-лесно е да го замразим.”

 

И даде конкретна рецепта на екоминистъра:

 

„Началото е така….Седнете на чай билков, липов, вземете си мета глог и валериан и отидете и направете…пари сме дали Седемте рилски езера горе да станат красота“, завърши Борисов темата.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!