Национална служба за охрана - НСО

Очаквано парламентът отхвърли ветото на президента Румен Радев и отново одобри оспорените от държавния глава промени в Закона за МВР. С тях се създава ново звено към вътрешното министерство, което на практика ще бъде алтернатива на действащата в момента Национална служба за охрана.

След близо два часа дебати за промените в закона за МВР гласуваха 136 народни представители от ГЕРБ, ДПС, „Обединените патриоти“, „Воля“ и „Атака“. Против бяха 59 депутати от БСП.

Нови функции

С днешното гласуване депутатите окончателно възложиха охранителни функции върху новосъздадената дирекция в МВР „Жандармерия, специални операции и борба с тероризма“. Според промените се създава нова дирекция под управлението на ресорния министър с основни функции да предотвратява терористични действия, да задържа или обезврежда особено опасни престъпници или престъпни групи, както и опазва на обществения ред.

Дублира функциите на НСО

Според президента Румен Радев обаче създаването на нова Главна дирекция „Жандармерия, специални операции и борба с тероризма” ще дублира функциите на НСО. А това създава условия за неефективно използване на държавен ресурс, без гаранции за по-голяма сигурност.

Мотивите на президента бяха подкрепени в пленарната зала единствено от БСП.

„С тези промени в Закона за МВР ще се въведе още една структура, която ще се занимава с охраната на физически лица. Ще има дублиране на функции и опасност от конкуренция между тези служби, а това е недопустимо“, заяви депутатът от БСП Иван Иванов.

Колегата му Красимир Янков смята, че и върху новата служба ще бъде лепнато петно като това върху НСО.

„Прехвърлянето на функции от НСО към МВР повдига „сериозен въпрос за функционирането на системата за сигурност“, а честите промени в законодателството в тази област водят до „нестабилност и несигурност“ по отношение на служителите и поставените задачи“, заяви социалистът Красимир Янков.

По думите му промяната се прави  без никаква прогноза колко и кои ще бъдат охраняваните лица, както и колко ще струва това на държавата.

„Има практика в отделни страни, водещи в сигурността, да няма отделно звено, наподобяващо НСО. Тази дейност се осъществява от МВР, но вие го правите като половин крачка. В момента оставяте и двете звена на един крак, другият е във въздуха“, смята Янков.

Охраната само при наличие на конкретна заплаха

От своя страна управляващите подкрепиха предложението за промени, като напомниха, че охраната ще се осъществява не по принцип, заради заеманата длъжност, а само при наличие конкретна заплаха за съответния служител.

„Няма дублиране. Ако има такова, то е съществувало и досега. НСО не може да охранява служители от трите власти, освен четиримата посочени, в Стара Загора или в някоя малка паланка“, подчерта смята депутатът от ГЕРБ и бивш вътрешен министър Валентин Радев.

Колегата му Красимир Ципов също подкрепи поправките. От трибуната той подчерта, че текстовете предвиждат просто една правна възможност МВР да охранява държавни служители, ако те са поискали това, а специална комисия е разгледала казуса и е взела решение за това.

 

„Да говорим за дублиране на функции в Закона за МВР е абсолютно некоректно – става дума за взаимодействие“, каза Ципов.

По думите му в мотивите на президента се вижда пълно неразбиране на принципа за взаимодействие между държавните органи.

„Патриотите“ не подкрепят второто НСО

Според Искрен Веселинов от „Обединени патриоти“ такава структура като НСО изобщо не трябва да съществува.

„Не може една структура да охранява висшата класа, а населението да се охранява от друг тип охрана. „Обединени патриоти“ няма да подкрепи настоящото вето и ще гласува за закона“, каза Веселинов.

Според Веселинов няма никакво дублиране на функции, а мотивите за ветото „показват непознаване на сектора за сигурност“.

Предстои законът официално да влезе в сила след обнародването му в Държавен вестник.

Националната служба за охрана е единствената в момента, която  остана на пряко подчинение на президента. Тя осигурява охрана, специализиран транспорт и пропускателен режим на граждани, заемащи или заемали определени висши държавни постове, членове на семействата им, чуждестранни гости с особена важност за страната.

НСО е правоприемник на Управлението за безопасност и охрана/ УБО/- бившето Пето управление на Държавна сигурност.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!