Владимир Путин

Днес е кулминацията в гласуването на референдума за промени в Конституцията на Русия, които могат да позволят на президента Владимир Путин да остане на власт още 16 години. 67-годишният Путин е начело на федерацията от две десетилетия като президент и премиер.

Гласуването беше разпределено в рамките на шест дни, за да се ограничи разпространението на коронавируса. Путин обяви днешния ден за неработен, за да насърчи избирателната активност. Вчера беше съобщено, че 45% от имащите право на глас в Русия са гласували на референдума.

Гражданите отговарят само с „да“ и „не“ на промените, които вече са одобрени от парламента на Русия и подписани от Путин.

Очакванията са поправките да минат. Социологическо проучване от понеделник показва, че 76 процента от гласувалите са подкрепили промените.

Опозиционните лидери отхвърлиха целия процес като фарс, продължил цяла седмица без подходящ мониторинг или независим контрол. Но за Кремъл промените са от жизненоважно значение. Гласуването ще разчисти пътя на Владимир Путин да остане на власт до 2036 г, напомня Би Би Си.

Това са най-мащабните промени в Конституцията в последните близо 30 години

Най-големият ремонт на конституцията от 1993 г. насам – това гласуване отчасти е за определяне на визията на Владимир Путин за Русия: посочване на ценностите и приоритетите, които той налагаше през последните две десетилетия в Кремъл.

„Путин не може просто да каже:„ Трябва да направя всичко възможно, за да остана на власт!“, заяви Татяна Становая, ръководител на политически мозъчен тръст, пред би би си. „Хората се опитват да скрият истинските си действия зад нещо по-грандиозно и позитивно. Затова той казва вместо това:“ Искам да създам велика Русия и да остана във властта“.

Новата конституция включва текстове, насърчаващи патриотичното образование, забраната за еднополовите бракове и добавя изрично споменаване на Бог – всичко това е в съответствие с нарастващия културен консерватизъм на управлението на Владимир Путин.

Тези „идеологически“ текстове, наред със „социалните“ като гаранции за минимална заплата, са промените, активно обсъждани в държавната телевизия и от страна на известните личности, подкрепящи властта.

За разлика от това, промяната, която позволява на Владимир Путин да рестартира часовника на неговото ръководство на държавата, когато сегашният му мандат приключи през 2024 г. почти не се споменава, допълва Би Би Си.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!