Еманюел Макрон
на снимката: Еманюел Макрон - президент на Франция

Все повече изглежда, че Еманюел Макрон държи ключа към това дали Великобритания и Европейският съюз стигнат до търговска сделка, пише Блумбърг.

Преговарящите от двете страни гледат на френския президент като на „жокера”, който би могъл да състави споразумение в последния момент.

Поредният кръг за преговори започва в Брюксел следващата седмица, като двете страни се надяват да постигнат споразумение до началото на октомври.

Риболовът остава „ябълката на раздора”

Без споразумение за риболова не може да има цялостна търговска сделка, което означава, че двете страни ще започнат да търгуват при условията на Световната търговска организация с тарифи и квоти и разпад в отношенията в ключови области, отбелязва Блумбърг.

Четирима души, запознати с преговорите между Великобритания и ЕС, по двама от всяка страна, заявиха, че несигурността за това какво може да направи Макрон е повече притеснителна и че въпросът е обсъден от британски служители и неофициално между дипломати от ЕС.

Единият го описва като „перфектната буря на френски президент“, желаещ да засили подкрепата към себе си.

Всяко споразумение „не може да доведе до частично унищожаване на риболовната промишленост на ЕС“, заяви главният преговарящ на блока Мишел Барние след последния кръг от преговори в Лондон миналия месец.

Той подчертава, че е необходимо да се защитят „интересите на всички държави-членки“ чрез получаване на „дългосрочно решение“ за рибата.

Великобритания отхвърля всичко, наподобяващо статуквото. Рибарските риболовни общности гласуваха изключително много за Brexit по време на референдума през 2016 г., обвинявайки ЕС в унищожаване на тяхната индустрия.

Британското правителство вижда контрола върху водите си като част от възвръщането на суверенитета и настоява не за „дългосрочно решение“, а за ежегодни дискусии с ЕС относно квотите въз основа на последните данни за рибния запас, които биха дали на Великобритания далеч по-голям дял.

От Елисейския дворец отказаха да коментират друго, освен, че Макрон изцяло подкрепя Барние и неговия мандат за преговори.

Европейският съюз остана единен по отношение на Brexit и след като блокът миналия месец постигна обща позиция по далеч по-разделителния въпрос на програмата си за възстановяване след пандемия. Така, че няма полза да влошава отношенията си с Великобритания.

Икономическите реалности

ЕС залага, че икономическите реалности означават, че и Великобритания ще иска да направи сделка, допълва Блумбърг.

Британските плавателни съдове ловят далеч повече риба, отколкото консумираната от Великобритания, така че Лондон разчита на пазара на ЕС, за да продаде улова, което би било много по-трудно без търговска сделка.

„Има възможност да бъде подписана сделка“, каза за радио Блумбърг Ананд Менън, директор на U.K. In a Changing Europe, мрежа от учени.

Но това няма да се случи до есента, когато политическите лидери от двете страни на Ламанша най-накрая трябва са готови с отстъпките, които трябва да направят.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!