Светлана Тихановская
На снимката: Светлана Тихановская

Претендентът на беларуската опозиция за президентския пост Светлана Тихановская е в Литва, заявиха от външното министерство на страната, предава АФП.

Членът на ЕС и НАТО Литва, която също някога беше част от Съветския съюз, има история на предоставяне на убежище на белоруски и руски опозиционни дейци.

Местонахождението на Тихановская, начинаещ политик, който заяви победа в неделния вот срещу президента Александър Лукашенко, беше неизвестно от вчера.

Опозицията, обединила се около Тихановская (съпруга на Сергей Тихановски, влиятелен блогър и потенциален кандидат на вота) след отказа от регистрация на водещите съперници на Лукашенко, не признава резултата, а Тихановская се обяви за победител. Тя каза, че ще обжалва резултата и предложи на Лукашенко преговори.

Ден след изборете беларуската КГБ обяви, че е предотвратила атентат срещу Тихановская и в нощта след изборите щабът ѝ е поставен под охрана, за да се избегне насилие.

Междувременно един човек загина при протести в Беларус, докато хиляди излязоха по улиците на столицата Минск , заявявайки, че Лукашенко е откраднал изборите от Тихановская, за да се барикадира за шести мандат.

Западът осъди отговора на Минск на общественото недоволство. Съседна Полша поиска извънредна среща на върха на ЕС заради ситуацията в Беларус.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!