Владимир Путин
На снимката: Владимир Путин по време на годишната си пресконференция

Нов законопроект, даващ имунитет на бившите президенти и техните семейства, поднови спекулациите за бъдещето на Владимир Путин, месеци след като той прокара конституционни промени, които биха могли да му позволят да остане на поста до 2036 година, пише Блумбърг.

Според източници, близки до Кремъл законопроектът е предизвикал плаха дискусия относно възможността Путин да не се задържи толкова дълго на поста. Привържениците на проекта, който се очаква да стане закон до дни, казват, че това е само част от усилията на руския лидер да създаде по-малко персонализирана система, която да го наследи – в момента, в който реши, че е време да се оттегли.

Путин, чието 21-годишно управление вече го прави най-дългогодишният лидер на Русия от времето на съветския диктатор Йосиф Сталин, не е показал никакви признаци, че отива някъде.

Президентът защити премахването на ограниченията за себе си в годишната си пресконференция в четвъртък, давайки през цялото време вид на енергичен и уверен в себе си човек.

„Стабилното развитие на нацията струва много“, каза той и добави, че още не е решил дали да се кандидатира отново на следващите президентски избори през 2024 г.

Редовното повдигане на спекулациите относно бъдещето на 68-годишния лидер подчертава колко важен остава Путин за руската държава. Конституционните промени, одобрени на референдум през юли, го освободиха от ограниченията , които биха направили настоящия му мандат последен.

Но близки до Кремъл спекулират, че Путин може да се опита да премине към нов пост, който да му позволи да запази юздите на властта без ежедневната тежест на президентството.

„Основната цел на Путин не е да се превърне в т.нар „куца патица“/т.е политик на който му остава много малко време на поста и скоро ще бъде заменен с друг/. Ако той се откаже от президентството по-рано, той ще избегне този сценарий“, каза Олга Криштановская, социолог от Държавния университет по мениджмънт, която е изследвала руския елит през последните три десетилетия.

Предположението, че шефът на Кремъл може неочаквано да подаде оставка, се появи няколко пъти вече в медиите, но за момента няма никакви доказателства за това.

„Елитът става прекалено нервен, но трябва да се притеснява“, каза Константин Костин, бивш служител на Кремъл, който сега оглавява мозъчен тръст, който работи с правителството.

Той заяви, че е уверен, че Путин не планира да се оттегли в обозримо бъдеще.

След като падна до рекордно ниски нива по-рано тази година рейтингът на Путин  се вдигна през последните месеци и то в момент, когато доходите на хората намаляват и икономиката се бори за възстановяването си след кризата с коронавируса.

Путин показа признаци на нарастваща умора от президентските си задължения след две десетилетия начело, казва пред Блумбърг Глеб Павловски, бивш съветник на Кремъл.

„Путин вече няколко пъти се замисляше да напусне поста, макар и да остане играч в играта. Тази мисъл е в главата му от известно време и изглежда не е свързана с някакво заболяване, каза Павловски.

Дори и със защитите, записани в закон, истинската сигурност за Путин ще дойде само от поставянето на негови лоялни хора на ключови позиции, които ще осигурят неписаното правило срещу преследването на бивши лидери, което се запазва още от времето на Съветския съюз, завърша Блумбърг.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!