Лондон коронавирус

От полунощ във Великобритания са в сила нови по-строги ограничения от 4-та степен. Те ще обхванат регионите Лондон, Кент, Есекс и Бедфордшир и ще важат поне до 30 декември. Промените се въвеждат заради открит в страната нов щам на Ковид-19, който според официално изявление на британския премиер Борис Джонсън, се разпространява много по-лесно. Това съобщиха от външното ни министерство.

Какво е забранено от днес?

Съгласно новите правила всеки, който се опита да напусне Лондон, може да бъде арестуван.

Забраняват се срещите на закрито с всеки, който не е част от съответно домакинство. Жителите на тези райони следва да останат по домовете си, освен ако не се налагат пътувания до работното място, в случай, че не могат да работят от дома си.

Други допустими изключения са образование, грижа за деца, или физич​ески упражнения на открито. Разрешават се срещи с до едно лице от друго домакинство, но само на открити обществени места.

В зоните, които са в 4-та степен, се отменя възможността за формиране на т.нар. Коледни балони, докато в районите в степени от 1 до 3 възможността за събирания на до три домакинства се ограничава само до Коледа, а не за първоначално обявените 5 дни (23-27 декември). Събиранията за отбелязване на Нова година остават забранени във всички райони.

Ограниченията от 4-та степен ще се прилагат във всички области, които сега са в 3-та степен на рестрикции, вкл. Кент, Бъкингамшир, Бъркшир, Съри (с изключение на Уейвърли), Госпорт, Хавант, Портсмут, Ротър, Хейстингс, Бедфорд, Централен Бедфорд, Милтън Кейнс, Лутън, Питърбъро, Хертфордшир, Есекс (с изключение на Колчестър, Утълсфорд и Тендринг). Те ще важат и във всички 32 района на Лондон.

Затварят всички „несъществени“ бизнеси, предоставящи услуги. Това включва фризьорски салони и салони за красота, фитнес зали и съоръжения за отдих.

На жителите на районите в степен 4 се забранява пътуване в чужбина за празниците. Населението от другите части на страната следва да избягва посещения на райони, попадащи в 4-та степен на ограничителни мерки. Летищата във Великобритания за сега остават отворени.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се обръщат към българското посолство в Лондон на следните телефонни номера: +44 20 7581 3144; +44 0 20 7584 9400, +44 020 75893763 или по електронната поща: [email protected], [email protected], [email protected].

Междувременно заради открития нов щаб на COVID-19 Нидерландия забрани всички пътнически полети от Великобритания.  Забраната влезе в сила в тази сутрин и ще важи до 1 януари.

По-опасен ли е новият щам на коронавируса

Новият щам на коронавируса, идентифициран в Обединеното кралство в началото на седмицата, може да се разпространява по-бързо, съобщи по-рано главният здравен инспектор на Англия Крис Уити.

 „В резултат на бързото разпространение на новия вариант, предварителните данни от моделирането и бързо нарастващите нива на заболеваемост в Югоизтока, Консултативната група за нови и нововъзникващи респираторни вируси смята, че новият щам може да се разпространява по-бързо“, заяви Уити.

 

Общият брой на регистрираните във Великобритания заразени е близо 2 милиона души. С повече от 66 500 починали, Великобритания е на второ място в черната статистика в Европа след Италия, която е с близо 67 900 смъртни случаи.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук