възпоменателна монета Христо Ботев

От днес Българската народна банка (БНБ) пуска в обращение сребърна възпоменателна монета на тема „175 години от рождението на Христо Ботев“. Това съобщи на страницата си централната ни банка. Тя е от серията „Българско възраждане“ и е първата възпоменателна монета за тази година.

Мнетата ще бъде пусната на цена от 114 лева и ще се продава в БНБ – на две каси в София, пл. „Княз Александър I“ № 1 и четири каси в Касов център на БНБ в София на ул. „Михаил Тенев“ № 10. Ще се продава и в офиси и клонове на „Банка ДСК“ АД, „Кей Би Си Банк България“ ЕАД, „Първа инвестиционна банка“ АД, „Тексим Банк“ АД и „Централна кооперативна банка“ АД, съобщава БТА.

Всеки клиент (физическо или юридическо лице) ще може да закупи от касите на БНБ само по 1 монета. Лицата, които закупуват възпоменателни монети, следва да са пълнолетни, т.е. да имат навършени 18 години.

Монетата е изработена от сребро, проба 999, има диаметър 38,61 милиметра и тежи 23,33 грама. Тиражът й е 5000 броя.

На лицето на монетата е изобразен номиналът й – 10 лева, емблемата на БНБ, има и надпис БЪЛГАРСКА НАРОДНА БАНКА.

На гърба на монетата е ликът на Христо Ботев. Вдясно има надпис „175 ГОДИНИ“ и подписът му, а отгоре в полукръг – надпис „ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ХРИСТО БОТЕВ„.

За изработване на монетата е послужила фотография с подписа на бележития български революционер и поет от 1976 г., която принадлежи към архива на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“.

БНБ припомня, че Христо Ботев е изобразен на български възпоменателни монети и банкнота. На него са посветени над 120 паметници в България и по целия свят, а името му носят населени места и върхове, улици и булеварди, училища и читалища из цялата страна.

Още новини от деня – четете тук

Още икономически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук