медицински хеликоптер

В празничните дни отново станахме свидетели на напълно предотвратими злощастни инциденти в българските планини и на продължаващото години безхаберие на държавата, относно осигуряването на медицински хеликоптери.

Вчера пострадал в Рила турист бе свален от спасителите до Паничище, които стигнали до него по изключително трудния за преодоляване терен и успели да го свалят на ръце. Акцията на Планинската спасителна служба в Рила продължила близо 9 часа.

Отново вчера, завърши 18 часовата акция в Пирин, при която 40 планински спасители трябваше да достигнат и да свалят на ръце телата на двама загинали в планината туристи. Едното е на 70-годишния Пламен Христов, изчезнал навръх Коледа, а другото на сръбски гражданин, открит случайно.

От ПСС – Банско коментираха, че акцията е била изключително опасна.

„Проблемът е, че държавата абдикира от това, че спешно трябва да се осигурят летателни средства за оказване на помощ по въздуха“ – каза за Радио Благоевград Венелин Петров от ПСС-Банско.

По думите му абсолютен абсурд е в 21 век хората да рискуват живата си, да отидат до място, което е трудно достъпно и рисковано.

Припомняме, че за купуване на медицински хеликоптери у нас се говори от години. Дори имаше петиции за купуването на въпросните медицински транспортни средства. България няма нито един медицински хеликоптер и е единствената държава в Европейския съюз, която не разполага с такъв. Последният беше продаден през 2019-та година. Така на практика спасителните акции по въздух в планините, труднодостъпните региони и в отдалечените населени места станаха абсолютно невъзможни.

Как и последният опит за закупуване на медицински хеликоптери беше прекратен?

Обществената поръчка за покупката на шест медицински хеликоптера беше обявена през юли от редовното правителство на Кирил Петков, за което изграждането на система за спешна медицински помощ по въздух беше приоритет. Нейният предмет бе „Закупуване на санитарни превозни средства за транспорт по въздух (хеликоптери), осигурени с необходимото оборудване и апаратура за нуждите на спешната медицинска помощ“. Предвиждаше се да бъдат закупени шест медицински хеликоптера и възможност за закупуване на два допълнителни.

Общата прогнозна стойност на обществената поръчка бе 162 711 735,86 лева с ДДС, като се очакваше шестте хеликоптера да бъдат доставени до 30 април 2026 г., а първият от тях да бъде получен до 1 декември 2023 г.

Тя обаче, беше прекратена в края на ноември миналата година от служебното правителство на Гълъб Донев. Посочената причина е, че единственият кандидат в поръчката е дал по-висока оферта от финансовия ресурс, заложен като допустим от възложителя. До момента в средата на зимния сезон в България няма обявена нова такава.

Защо държавата не предприема нищо?

Според алпинистът Красимир Стоянов, който е сред експертите относно проблемите с въздушната помощ у нас, една машина струва между 6 и 8 милиона евро, зависи от окомплектацията й. Изчисления показват, че издръжката на 4-5 бази в страната ни- София, Пловдив, Варна, Бургас и Плевен, където има адекватни болници ще струва на данъкоплатците 14 милиона лева. Това не е сума, която може да бутне държавния бюджет. С малко пари може да се постигне велик резултат, стига да бъдат насочени в правилната посока.

Остава да се запитаме защо страната ни не може да осигури изключително необходимите медицински хеликоптери, които ще спасяват животи, но пък през годините е раздавала милиарди по инхаус процедури за строежа на незапочнати още магистрали. И докато чакаме, не само, че не намаляват, а се увеличават жертвите на катастрофи и хилядите, загубили битката за живот само, защото са получили инфаркт или инсулт на неправилното място или са попаднали в труднодостъпна местност.

Болниците у нас, които имат необходимата апаратура и кадри да оказват помощ в подобни случаи се броят на пръсти. А при наличие на медицински хеликоптер, колко ли от тези хора, неполучили навременна помощ биха били живи? Ако се спазва и правилото на „златния час”, т.е в рамките на един час от пристигането на сигнала пациентът да бъде в болница при специалисти, 30 % от пострадалите могат да бъдат върнати към нормалния начин на живот.

За съжаление до момента чуваме само спорадични приказки, но не се предприемат никакви реални действия.

Още актуални коментари – четете тук

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук