През следващите месеци се очаква засилено предлагането на нови жилища, което предполага забавяне на годишния ръст на цените, прогнозира БНБ в тримесечния си доклад „Икономически преглед“. Централната банка изтъква, че активността на купувачите ще намалее по две причини: засилено предлагане на нови жилища и затягането на политиката към ипотечните кредити на банките. Забавянето е факт през двете последни тримесечия на 2018.

Достигнатите ниски нива на лихвените проценти по нови срочни депозити също са били предпоставка за по-високо търсене на жилища, тъй като това мотивира домакинствата да търсят алтернативни инвестиционни възможности под формата на покупка на недвижими имоти.

Според резултатите от анкета на БНБ за кредитната активност, през третото тримесечие на миналата година се наблюдава слабо затягане на кредитните стандарти при жилищните кредити. Запазването на тази политика и евентуално продължаващо влошаване на индикатора за доверието на потребителите, е предпоставка за забавяне на растежа на цените на жилищата през първите две тримесечия на 2019, се казва още в доклада.

Динамиката на цените на жилищата оказва влияние и върху поведението на фирмите в сектора на строителството. По-високия ръст на жилищните цени от разходите за строителство през първите три тримесечия на 2018 са предпоставка за засилване на икономическата активност в сектора. От януари до септември 2018 добавена стойност в сектора нараства с 4% на годишна база (при 7.1% за същия период на 2017). Въпреки това, издадените разрешения за строеж на нови жилищни сгради (измервани като разгънатата застроена площ) са се увеличили с 25.6%  спрямо съответното тримесечие на предходната година.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!