Герменският евродепутат от ЕНП Менфред Вебер,

Не може Турция да стане член на Европейския съюз, заяви Манфред Вебер от ЕНП, който е водещият кандидат за поста председател на ЕК,на мястото на Жан-Клод Юнкер. Вебер добави, че ако бъде избран за председател на ЕК, след насрочения за края на май евровот, ще прекрати преговорите за присъединяването на Турция към Блока.

„Всички ние се стремим към добри отношения и сътрудничество с Турция. Но ако аз стана председател на ЕК, ще настоявам за прекратяване на преговорите за членство на Анкара в Европейския съюз.  Турция не може да стане член на ЕС, нека сме наясно, “ заяви Манфред Вебер, аплодиран от свои привърженици.

На фона на изказването му, членството в ЕС е един от основните приоритетеи за Анкара, макар преговорите, започнали през 2004 да вървят твърде бавно.

По отношение на търканията със САЩ, Вебер заяви, че ЕС е сравним като размер със Съединените щати. Той заплаши, че ще има ответни мерки, ако Вашингтон започне търговска война с Европа и вдигне митата за „баварската продукция“.  След това той поясни, че става дума за европейските автомобили:

„Тръмп стои на върха на Тръмптауър в Ню Йорк, гледа надолу и вижда много BMW-та, Audi-та и Mercedes-и. И си казва – защо да не вдигна митата за баварските коли“, каза още Вебер. Той допълни, че без съмнение ЕС ще води преговори, които трябва да са равнопоставени, макар че САЩ е силен партньор. „Няма да позволим да ни се извиват ръцете“,  категоричен беше кандидатът за председател на ЕК, пред свои привърженици в Пасау, на границата с Австрия.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук