Борислав Михайлов,
Борислав Михайлов

Два гласа не са достигнали на Борислав Михайлов, за да запази мястото си в Изпълнителния комитет на УЕФА за следващите четири години. По-рано днес президентът на Българския футболен съюз загуби мястото си в Изпълкома на европейската футболна централа след проведеното гласуване на 43-ия Редовен конгрес на организацията в Рим.

В италианската столица се проведоха избори за президент на европейската футболна централа, където единственият кандидат Александър Чеферин получи нов четиригодишен мандат, както и за седем места в Изпълкома, като осмата позиция по правилник се полага на жена и французойката Флоранс Ардиун бе преизбрана за нея.

В гласуването Михайлов получи 25 гласа от 55-те членки на УЕФА, което му отреди осмо място. Само с два гласа повече от него в новия състав на Изпълкома влезе президентът на Украинския футболен съюз Андрий Павелко. Останалите членове на Изпълнителния комитет в следващите четири години ще бъдат Щандор Чанил (Унгария), Луис Рубиалес (Испания), Давор Шукер (Хърватия), Фернандо Гомеш (Португалия), Йеспер Мьолер Кристенсен (Дания) и Арманд Дука (Албания).

Бившият вратар и капитан на българския национален отбор по футбол бе член на Изпълкома в два поредни мандата.

Другата голяма новина от Конгреса на УЕФА е, че в Изпълкома служебно влиза президентът на ПСЖ Насер Ал-Хелайфи като представител на Европейската клубна асоциация. Изборът на Хелайфи бе посрещнат със сериозни критики, заради проблемите на парижани с Финансовия феърплей на УЕФА, както и факта, че шампионите на Франция символизират изкуственото наливане на пари във футбола, което убива конкуренцията.

Унгарецът Шандор Чани и англичанинът Клар Грег са новите вицепрезиденти на УЕФА.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!