алкохол

Ако сте болни, не консумирайте алкохол, дори и по изключение, по време на коледните и новогодишни празници, съветва д-р Татяна Кусайко – заместник-председател на комисията по социални въпроси в Съвета на федерацията на Русия.

„Алкохолът оказва краткотрайно и продължително въздействие практически върху всеки орган в човешкото тяло. Като правило, не съществува „безопасно ниво на консумация на алкохол“, каза тя.

Прекалената употреба на алкохол отслабва имунната система, което на свой ред намалява способността на организма да се противопостави на инфекциозните заболявания. Това е един от рисковите фактори за развитие на остър респираторен дистрес синдром, който е едно от най-тежките усложнения при COVID-19.

В никакъв случай не пийте алкохол, ако вземате лекарства, които въздействат върху централната нервна система, предупреждава д-р Кусайко. Такива са болкоуспокояващите и сънотворните препарати.

Обикновено при домашно лечение от коронавирус лекарите изписват лекарства, които пациентът приема самостоятелно. Ако в комбинация с тях се пие алкохол, това променя действието на който и е медикамент.

Ако в организма има етилов алкохол и продуктите от неговото разграждане, лекарствата не работят както трябва или изобщо не действат.

Част от алкохола се екскретира чрез белите дробове, което ги прави по-уязвими, което трябва да се избягва при коронавирусна инфекция, предупреди депутатът. При повишена температура се ускорява пулсът, а алкохолът може да доведе до допълнително натоварване на сърцето, което да наруши нормалния му функциониране и да доведе до животозастрашаваща аритмия.

Консумацията на алкохол влошава протичането на което и да е инфекциозно заболяване. Кусайко препоръчва да се изключи употребата на спиртни напитки и по време на първия етап на възстановителния процес. Заради заболяването съдовете са били подложени на сериозна вирусна атака, затова трябва да ги щадим и да не ги натоварваме допълнително с алкохол.

Изобщо, консумацията на алкохол в малки количества могат да си позволят само здрави хора, смята лекарят.

Освен това има значение и качеството на спиртните напитки, за да се избегнат алкохолни отравяния по време на празниците.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук