care, device, aid

Само началникът на отделението по Спешна медицинска помощ и две медицински сестри са на дежурство днес във врачанската МБАЛ „Христо Ботев“, съобщи БНР. Това е причината отделението да е в опасност от спиране на работа.

„По принцип са дежурни две медицински сестри, които няма да дойдат на работа поради отпуск по болест, педиатър нямаме дежурен, тъй като отдавна отделението е зле с персонала – с лекари, а вече и със сестри. Ръководните органи ще решат какво ще става, но като няма дежурни медицински сестри, няма кой да обслужва пациентите“, обясни ситуацията старшата сестра на отделението Наталия Станкова.

Работниците в болницата последно са получавали пълния размер на възнагражденията си през януари. Това е причината служитлите да излизат в болнични или отпуски.

Въпреки кризата, здравното заведение не е спирало да лекува – сега обаче старите дългове със запори за над 14 милиона лева изсмукват спечеленото. Този сюжет се повтори и през март, откогато е последният финансов отчет.

„След като в началото на месеца болницата не успя да си получи парите от Касата – получихме едва 8 000 лв от заработени 720 000, в болницата и въобще в персонала има едно напрежение и неяснота какво изобщо ще се случи в бъдеще с това лечебно заведение. Много отделения вече изнемогват с направата на графиците, тъй като с неполучаване заплатите някои от хората са принудени или да работят на втора работа, или да излязат в различни отпуски само и само да могат да си покриват нуждите. Под риск е болницата, защото всяко едно отделение е окомплектовано с брой персонал, който е на ръба на санитарния минимум и всяко едно неявяване на дежурство поставя под риск изпълнението на медицинските услуги“, каза изпълняващият длъжността директор Орлин Цветков

Началникът на Спешното отделение във врачанската болница д-р Тихомир Данов е изпратил десети пореден рапорт до ръководството на лечебното заведение, в който алармира, че ситуацията е кризисна. По негови думи единственото решение е държавата да инвестира в МБАЛ „Христо Ботев“, а не да се правят разтегливи планове за преструктурирането й.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук