Еманюел Макрон
На снимката: президентът на Франция Еманюел Макрон

Президентът на Франция Еманюел Макрон заяви, че Европа е призована да стане гарант на застрашения многостранен световен ред,

Изказването му дойде часове, след като американският му колега Доналд Тръмп обяви, че изтегля САЩ от ядрената сделка с Иран.

„Преживяваме исторически момент за Европа, призвана да гарантира многостранния ред, който създадохме след Втората световна война и който понякога е застрашен“, заяви държавният глава на Франция в интервю за германската обществена телевизия.

Според него има напрежение, но и елемент на „стабилизиране, както и много силни връзки“.

Макрон ще получи в четвъртък в германския град Аахен наградата „Карл Велики“ като признание за „силната му визия за нова Европа“.

„В търговската сфера мисля, че Европа трябва да действа така, че да вдъхва уважение, ние сме велика сила в международната търговия. Имаме правила – правилата на Световната търговска организация и те трябва да се спазват от всички“, подчерта той, призовавайки германския канцлер Ангела Меркел да приеме амбициозните реформи за Европа след Брекзит.

Агенция „Франс прес” припомня, че Германия от няколко седмици блокира предложенията на френския президент за еврозоната.

Макрон настоя Берлин да формулира „от сега до юни своя отговор, който аз очаквам и силно се надявам канцлерът и правителството й да бъдат на висотата на този исторически момент“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!