икономика, ръст

Очаква се България да се превърне в най-бързо растящата икономика в Централна и Източна Европа през периода 2018-2019 г. Това сочи изследване на „УниКредит”. Очакваният ръст е 4,3% в сравнение с със средния, който е 2,6%. Още 5 европейски държави ще изненадат с бърз растеж от над 4% в региона – Словакия, Словения, Румъния и Унгария.

Главната движеща сила за добрите резултати в България, както и в останалите централно- и източноевропейски държави остава по-скоро частното, отколкото публичното потребление.

Въпреки, че имаха стабилен ръст от 7% през миналата година, очакванията за Румъния и Турция са, че той ще спадне до 4% през следващите две години.

Изпълнителният директор на „УниКредит” за Централна и Източна Европа Матео Фераци коментира нарастващите проблеми с инфлацията в Румъния. Той заяви, че все още те могат да бъдат контролирани като се има предвид, че страната се е насочила към решаването на най-големите проблеми във фискалната си политика.

Очаква се Русия да има най-ниския икономически растеж в региона – едва 1,5% за двугодишния период. От „УниКредит” твърдят, че причината е небалансираният пазар на страната. Някои сектори от руската икономика са в бурен растеж, докато други остават непроменени или дори намаляват продуктивността си.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук