Лечебните заведения няма да връщат пари на Здравната каса, каза пред журналисти министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

В Националния рамков договор ясно са разписани правилата, по които се финансират отделните лечебни заведение и никъде не се предвижда никой да връща или компенсира някакви средства, подчерта той.

През периода на ситуацията с коронавируса единствената ни цел беше да съхраним здравната система да издържи на ситуацията, в която се намираме – на нисък прием в лечебните заведения, и след кризисната ситуация те да могат да функционират нормално, обясни той.

Трябва така да се организира работата на системата, че да приключим финансовата година в рамките на бюджета на НЗОК. Към този момент няма съмнение за това, подчерта министър Ананиев.

За да участва България в европейска банка за събиране на кръвна плазма за лечение на COVID-19, трябва да има много болни и много оздравели, каза директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

По думите му страната ни не може да се сравнява с държави, в които има стотици хиляди болни и оздравели. Ние имаме толкова болни и оздравели, че това не ни позволява дори в рамките на страната ни да съберем плазмата, обясни проф. Кантарджиев. Засега във Военна болница започна лечение с кръвна плазма, но само с кръвта от един болен, припомни той.

Рисковете трябва да се преценяват много внимателно и всяка отхлабена мярка да бъде премерен риск, каза началникът на Военномедицинска академия и ръководител на Националния оперативен щаб генерал-майор Венцислав Мутафчийски.

Днес за първи път имаме повече оздравели отколкото заразени и това е много радостна тенденция, добави той и напомни да се спазва физическа дистанция между хората. Нарушаването й може да доведе до възникване на взривове от заболели, добави още той.

Не са преустановявани случайните превози, каза министър Ананиев в отговор на въпрос, свързан с предстоящи протести в страната на фирми за случаен превоз. Не зная каква е целта на протеста, те трябва да кажат какво им пречи, добави още той и изрази готовност за съдействие.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!