Кристалина Георгиева

Бордът на Международния валутен фонд се събира днес по казуса с управляващия директор Кристалина Георгиева, съобщава източник на „Ройтерс“.

По-рано тя беше изслушана по външен доклад, който твърди, че е оказвала натиск над служители на Световната банка за промяна на данни в полза на Китай. Георгиева категорично отрече обвиненията.

Тя заяви, че адвокатската фирма е окачествила погрешно нейните действия като ръководител на Световната банка. Получила е и уверение, че не е обект на разследване.

Георгиева е посочила, че нейни изказвания са извадени от контекста и е била подведена. Тя твърди, че показанията ѝ имат конфиденциален характер и не е получила възможност да се увери в точното им предаване.

„Очаквам с нетърпение бързо разрешаване на въпроса по начин, който да съхрани силните страни на МВФ и Световната банка като силни международни институции, които изпълняват важните си мисии през тези времена на безпрецедентна криза“, заяви Кристалина Георгиева в изявление, публикувано от комуникационна фирма, а не от МВФ.

Изявлението дойде ден, след като Георгиева разговаря с изпълнителния съвет на МВФ.

Източници на „Ройтерс“ твърдят, че тя получила подкрепа от представителите на Европа, Близкия изток и Африка, докато Съединените щати са останали по-резервирани.

Бордът иска да разгледа случая преди годишната му сесия със Световната банка в началото на другата седмица.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!