кристалина георгиева

Съдбата на директора на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева остава неясна. Управителният съвет на фонда уточни, че са необходими още разговори по темата. Те вероятно ще се състоят утре.

Изпълнителният съвет на Международният валутен фонд обяви, че е провел среща с Кристалина Георгиева. В кратко изказване говорителят на фонда заяви, че бордът продължава да бъде поддръжник на „пълно, обективно и своевременно“ разглеждане на случая, затова се очаква да се събере отново в скоро време за ново обсъждане. Това ще се случи най-вероятно в петък. От Фонда ще изслушат и американските адвокати, изготвили доклада.

Цитирайки запознати източници, „Блумбърг“ пише, че снощи във Финансовото министерство на Съединените щати, които са и най-големият акционер в Международния валутен фонд, е било обсъдено дали да бъде поискана оставката на българката от поста.

Припомняме, че управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева е обвинена, че докато е била изпълнителен директор на Световната банка е оказвала натиск върху служители в полза на Китай.

Самата Георгиева  заяви, че адвокатската кантора „Уилмър Хейл“, автор на независимия доклад за евентуалната й роля в скандала с подправяне на данни за Китай, е описала погрешно действията й.

В изявление пред изпълнителния съвет на фонда Георгиева заяви също, че от фирмата са я уверили, че участието й в разследването е конфиденциално.

Тя отхвърля заключението в доклада, според което е оказала натиск върху служители на институцията да манипулират данните, за да повишат позицията на Китай в класацията „Да правиш бизнес“.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!