Борис Бонев
на снимката: кандидатът за кмет на "Спаси София" Борис Бонев

Общинското дружество, което се занимава с бездомните животни – „Екоравновесие” е една черна дупка. Това каза в интервю СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.БГ кандидатът за кмет на София от гражданската организация „Спаси София” Борис Бонев.

„Имаше безброй скандали, които не доведоха до никакви реформи или концепции. Това е прекрасен пример за дружество, което няма никакъв интерес да реши проблема с бездомните кучета, защото, ако го реши, означава, че вече няма да има смисъл от неговата работа. И както се казва: кой е толкова луд, че сам да се лиши от заплатата си. В „Екоравновесие” имат интерес нещата да се случват хаотично, без трайно решаване на проблема”.

И добави:

„Едно от най-важните неща е това дружество да бъде разформировано и да спре да съществува в този си вид, както и да се предприеме една изцяло нова концепция за справяне с бездомните животни. Съществуващите приюти трябва да бъдат ремонтирани и трябва да се осигурят нормални, хуманни условия за живот, защото информацията, с която ние разполагаме, говори за едно ужасяващо отношение към животните. Трябва да се ремонтират и да се построи поне още един нов приют.

Според него в нито един европейски град няма толкова сериозен проблем с бездомните животни.

„Това, което не се прави в София и общината няма никаква амбиция да направи осиновяването на животни своя кауза. Общината трябва да започне масирана пропаганда, че животното си е животно, не е нужно да бъде специална порода, да струва 1 000-2 000-10 000 лева. По целия свят това се случва. Контролът при собствениците също е изключително важен. Чипирането също често се случва проформа. Контролът върху чипирането на домашните любимци и плащането на данъка към общината, си е задължение на общината и тя трябва да го контролира и изпълнява”.

Цялото интервю с кандидатът за кмет на София Борис Бонев може да прочетете по-късно в рубрика ИНТЕРВЮ на ДЕБАТИ.БГ

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!