електронни цигари

Вчера в Индия напълно беше забранена продажбата на електронни цигари, съобщава британската медия CNN, с аргумент, че тези устройства представляват огромен риск за здравето, особено при младите хора.

„В началото електронните цигари се рекламираха като алтернатива на истинските цигари за хората, които искат да спрат да пушат. Трябваше да бъде процес на отказването от цигарите.” – каза Индийският министър на финансите – Нирмала Ситхараман.

„Кабинетът правилно реши, че е време да вземем решение, което да защити здравето на нашите граждани, на нашата младеж”, добави тя.

Ситхараман каза още, че смъртта на 7 души в САЩ от болест, която е била свързана с вейпинг, е допринесла за опасенията от последствията на е-цигарите. Стотици хора се лекуват от заболявания на белите дробове в Америка, а изследвания проверяват, дали те са причинени от употребата на електронните цигари.

Тя добави, че забраната ще засегне производството, вноса, износа, транспорта, продажбата, дистрибуцията, складирането и рекламирането на е-цигарите.

Хората, които нарушат закона за първи път ще бъдат наказвани с до една година лишаване от свобода или глоба от 100 000 рупии ($1,400), или и двете. При следващи нарушения наказанието ще бъде 5 години затвор и глоба от 500 000 рупии ($7,000). Складирането на електронни цигари също ще бъде наказуемо с до 6 месеца в затвора и глоба от 50 000 рупии ($700).

Националната забрана в Индия идва, след като много от щатите там предприеха подобни действия.

Около 35 милиона в целия свят използват електронни цигари или новите продукти, които загряват тютюна, а не го горят, според данни на компанията за изследвания на пазара – Евромонитор.

Досега 39 държави в света са забранили продажбата на електронни цигари и на никотинови течности.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!