Борис Джонсън
на снимката: Борис Джонсън

Борис Джонсън излезе напред в първия кръг от гласуването на депутатите за лидер на Консервативната партия.

Бившият външен министър получи 114 гласа пред Джереми Хънт с 43, Майкъл Гоув с 37 и Доминик Рааб с 27, като трима съперници не достигнаха прага от 17 гласа днес.

Саджид Джавид, който оцеля с малко за втория кръг, описа Джонсън като „вчерашни новини“.

Той каза:

„Днес имаме нужда от лидер на утрешния ден. Не едни и същи стари хора със същите стари разбирания – а ново поколение, с нов дневен ред.“

Секретарят по международното развитие Рори Стюарт и министърът на здравеопазването Мат Ханкок се измъкнаха едва.

Тримата кандидати, които бяха елиминирани, са бившият секретар на пенсиите Естер Маквей, бившият лидер на Камарата на общините Андреа Лийдсъм и бившият министър на имиграцията Марк Харпър.

Джонсън обеща да прокара Брекзит и да победи „бунтовническите партии“ – т.е. партия та на Фараж „Брекзит” и Лейбъристката партия на Джереми Корбин.

Борис Джонсън работи като кмет на Лондон между 2008 и 2016 г., като твърди, че е намалил процента на убийствата и е построил 100 000 жилища на достъпни цени, въпреки че не спомена, че повечето от тези домове са само на 80% от пазарния наем, което според критиците не е достъпно.

Останалите в надпреварата ще бъдат изправени пред първия си телевизионен дебат на живо в неделя в 90-минутна програма по Канал 4.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!