Борис Джонсън
Борис Джонсън

Британският премиер Борис Джонсън заяви, че обмисля да удвои държавните планове за увеличаване на публичните инвестиции.

„Би било грешка въвеждането на нови строги противоепидемични мерки и затваряне на бизнеса, тъй като страната се опитва да се възстанови от икономическия удар, нанесен от коронавируса.“ Това заяви Джонсън пред Times Radio.

Джонсън обеща правителството да продължава да помага на бизнеса за преодоляване на коронавирусната криза и разкри, че утре ще обяви нов „голям план за просперитет“.

Той посочи, че желае „рузвелдски подход“ по отношение на икономиката на Великобритания, визирайки бившия президент на САЩ Франклин Д. Рузвелт, чиято програма „Нова сделка“ помогна на САЩ да се възстановят от Голямата депресия преди век.

Борис Джонсън отбелязва, че коронавирусната криза е била катастрофа за Обединеното кралство, но сега не е подходящият момент за разследване на предприетите погрешни стъпки.

„Това е катастрофа“, заяви Джонсън пред Times Radio.“Искам да кажа, че това беше абсолютен кошмар за страната и страната премина през огромен шок“.

 Джонсън обеща силен старт на икономиката

Джонсън обеща, че Великобритания ще разпредели големи разходи за болници, училища и пътища, за да се даде силен старт на икономиката на страната след премахването на ограничителните мерки срещу коронавируса, съобщава Bloomberg. Мерките за овладяване на пандемията изпратиха страната към една от най-тежките рецесии в историята ѝ.

В интервю за Daily Mail Джонсън заяви, че страната няма да се връща към политиките на строги икономии, които бяха въведени след края на финансовата криза през 2008 г. По думите му страната ще си проправи обратно пътя с готови проекти.

„Наученият урок е, че трябва да действаме бързо и ще направим така, че да имаме планове, чрез които загубилите работата си да имат повече възможности и перспективи“, коментира Джонсън. „Със сигурност няма да се върнем към политиките на строги икономии от пред десет години“, допълни той.

Обещанието на правителството идва в ключов момент, тъй като британската икономика през април отчете спад от 20,4%, което реално почти заличи постигнатия растеж за последните 18 години, припомня Bloomberg.

В интервю за британското издание Mirror Джонсън коментира, че учениците трябва да могат да посещават отново училище от септември. Това засилва опасенията, че родителите, които не се съгласят с мярката и не изпратят децата си на училище, ще бъдат глобени.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!