Борис Джонсън, застъпник на Брекзит, беше посрещнат с торта на 55-ия си рожден ден, като излезе от къщата си в Лондон в сряда, като той и другите кандидати за лидер на Консервативната партия започнаха пореден ден в борбата за най-високата държавна длъжност.

Джонсън направи крачка към поста на следващ премиер на Великобритания във вторник (18 юни), спечелвайки 40 процента от гласовете във втория кръг на съревнованието заради твърдото си обещание Обединеното кралство да напусне Европейския съюз до 31 октомври.

Лицето на официалната кампания за Брекзит на референдума за 2016 г. спечели 126 от 313 депутатски гласа и така преминава към трето гласуване, насрочено за сряда, заедно с четирима други кандидати, които спечелиха 33 или повече гласа.

Тъй като бившият външен министър е с голяма преднина, състезанието е за второто място, а сегашният външен министър Джереми Хънт, министърът на околната среда Майкъл Гоув, секретарят по международно развитие Рори Стюарт и министърът на вътрешните работи Саджид Джавид се опитват да докажат, че ще са най-големите му конкуренти.

Тези 5 кандидати ще минават през гласувания, докато състезанието не бъде стеснено до двама от тях, които ще се изправят на широко гласуване от членовете на Консервативната партия, повечето от които подкрепят Брекзит. Нов премиер трябва да бъде избран до края на юли.

Претендентът за ръководител на британските консерватори Рори Стюарт заяви днес, че е имал разговори с министъра на околната среда Майкъл Гоув за обединяване на силите, съобщава Би Би Си.

„Говорихме за комбиниране на силите, защото е ясно, че Борис отива на последния кръг и въпросът е кой е най-добре да се изправи срещу Борис Джонсън и кой е най-подходящ да зададе тестовите въпроси, които трябва да бъдат зададени“, цитира думите му британската медия.

Това става, след като във вторник на втория кръг от гласуването бе отстранен Доминик Рааб, който не успя да събере необходимите 33 гласа, докато Рори Стюарт получи 37, а Майкъл Гоув 41. Повечето от гласовете бяха спечелени от Борис Джонсън.

Тереза Мей ще се оттегли от длъжността премиер на 22 юли. Тя ще бъде заменена от един от двамата кандидати, избрани от членовете на Консервативната партия.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!