Борис Джонсън
на снимката: Борис Джонсън

Преди да се срещне тази вечер с председателя на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен по време на вечеря в Брюксел, Джонсън увери, че все още има опции за сключване на „добра сделка“ преди крайния срок от 31 декември, въпреки че подчерта, че ЕС трябва да намали червените си линии, съобщава „Дойче Веле“.

Британският премиер посочи правилата за лоялна конкуренция, които Брюксел иска да приложи, и конфликта относно достъпа до риболовните води на Великобритания като основни пречки, блокиращи напредъка в преговорите.

„Нашите приятели в ЕС настояват, че ако в бъдеще приемат нов закон, който ние в тази държава не искаме да спазваме или с който не сме съгласни, те ще имат автоматичното право да ни наказват и да отвръщат на удара“ –  заяви лидерът на торите в Камарата на общините.

Той също така смята, че ЕС настоява Великобритания да бъде „единствената държава в света, която няма да има суверенен контрол над своите риболовни води“.

„Мисля, че това са условия, които никой министър-председател на тази страна не трябва да приема“, каза британският премиер.

Джонсън подчерта, че Великобритания „ще процъфтява силно“, дори ако в рамките на 22 дни прекъсне връзките си с блока на ЕС, без да е постигнало споразумение за бъдещите им отношения. Според изчисленията на британската служба за бюджетна отговорност (OBR), независим орган, финансиран от правителството, Брекзит без сделка ще намали БВП на Великобритания с 2% през 2021 г.

Управитялят на „Банк ъф Ингланд“ Андрю Бейли предупреди, че последиците от рязкото скъсване с ЕС ще бъдат по-вредни в дългосрочен план, отколкото икономическата криза на коронавируса.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук