Началникът на кабинета на премиера Елена Бориславова беше разпитана в прокуратурата. Тя беше призована, защото в понеделник е присъствала на разговор на премиера с Иван Гешев.

Тя потвърди две политически имена – на депутата Делян Пеевски и на бившия министър-председател Бойко Борисов, но отказа да назове другите.

Бориславова не беше наясно какво очакват от нея от държавното обвинение, но разказа, че всъщност темата за списъка с хора, заради които днес се провеждат тези разпити, не е била акцент в разговора на премиера с главния прокурор

„Знаете, че в момента на няколко фронта има атаки срещу действията на правителството, което ние възприемаме единствено и само като индикатор, че сме на прав път и че действията, които предприемаме, наистина са насочени към това да се възстанови законността, справедливостта и институциите да започнат да вършат своите действия и отговорности, с които са натоварени по закон и Конституция“.

Прокуратурата ще изиска от МВР цялата информация за лицата от предоставения от министър-председателя Кирил Петков списък на евентуални извършители на икономически и криминални престъпления. Това съобщиха по-рано от държавното обвинение. От там уточняват, че разкриването на престъпления е законовото задължение само и единствено на изпълнителната власт.

Напомня се и, че МВР и всички други органи са длъжни при информация за данни за извършено престъпление да сезират прокуратурата, която е единственият компетентен орган да повдига обвинение. Освен от МВР, информация за 19-те от списъка на премиера ще бъде изискана и от други органи и служби за сигурност, за които отново дебело се подчертава, че са част от изпълнителната власт.

„Това е друг интересен момент, доколкото по време на срещата господин Гешев обясни слабите резултати в борбата с корупцията, че се дължат на работата на съдилищата, на работата на следствените служби, на работата на МВР и на некачественото законодателство и по никакъв начин не е свързано с дейността на прокуратурата. Затова е интересно обаче, от друга страна, как, когато тази среща бе проведена, изведнъж прокуратурата пък имаше възможността да се самосезира, да привика мен, да привика министър-председателя, за да даваме пояснения, без да търси съдействие от тези органи, които ѝ пречат да си върши работата.

Тя акцентира, че ако това е пречката, тя ще бъде отстранена и че институциите наистина ще започнат да си взаимодействат, за да може „да се борим с несправедливостта, която резултира от тези високи нива на корупция за всички нас“.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук