Лена Бориславова
На снимката: Лена Бориславова

Премиерът Кирил Петков лично е уверил представителите на ЕП и ЕК, че ще направи всичко възможно Европейската прокуратура да работи безпроблемно на българска територия включително и със законодателни промени, които до седмица ще бъдат представени. Това заяви началникът на кабинета Лена Бориславова, след като премиерът Кирил Петков се срещна с представители на Европейската народна партия, които са на посещение у нас.

Законодателните промени ще включват Европрокуратурата да има своя собствена администрация, свой собствен персонал, включително зачислени разследващи полицаи и следователи, които да могат най- оперативно и независимо да провеждат всички необходими разследвания в страната, добави Бориславова.

Премиерът сподели за проблемите в правосъдната система. В този ред на мисли бяха изложени факти свързани със системните нарушения и подозрителни кредити, раздавани от ББР, премиерът разказа за язовирите и строежа им със свързани фирми без разрешения, както и за строителството на АМ Хемус, и пътищата от републиканската пътна мрежа.

С представителите на ЕК и ЕП бяха обсъдени възможностите за това как европейските и българските институции могат да започнат да работят по –добре и в опазването на евросредства. Бе поет ангажимент от страна на България да предостави доклад на МФ за системни недостатъци в одитните процедури, свързани с проверката на разходването на евросредства.

Премиерът е запознал пристигналите днес в София двама представители на Европейската народна партия с фактите около задържането на бившия премиер Бойко Борисов, бившия финансов министър Владислав Горанов и бившата ръководителка на правителствента информационна служба Севдалина Арнаудова.

„По никакъв начин не е оказван политически натиск. Единственото, което е, както казах и преди, роля на премиера е да даде пълна свобода на разследващите органи““, коментира Бориславова задържането на Бойко Борисов.

Представителите на Европейската народна партия не направиха изявления. Бориславова обясни защо:

„Те са тук на една неутрална мисия за да установят какви са фактите и обстоятелствата. Не могат да правят изявления, преди да бъдат събрани всички факти и обстоятелства“.

Бориславова заподозря Прокуратурата за това, че в няколко сайта са изтекли свидетелските показания на премиера Петков:

„Истината е, че всичко в тази държава тече. Тук аз лично не бих заподозряла органите на МВР, а по-скоро на прокуратурата, доколкото те са единствените, които имат копието на цялата преписка и това изтича, след като те са се запознали с нея“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук