Бойко Борисов
на снимката: премиерът Бойко Борисов

АЕЦ „Белене“ беше акцент и в началото на днешното правителствено заседание. По думите на премиера Бойко Борисов трябва да се вземат мерки по отношение на закупеното оборудване.

„Относно АЕЦ „Белене“ – какви ли не теории чух. Става въпрос за следното – в момента имаме стока и площадка, в която българския данъкоплатец е вложил над 3,5 млрд. лв. Ако не вземем някакви мерки за тази стока, тя не е домати и краставици, а ядрени ректори, от милиарди ще стане милиони и ще отиде за скрап.“

Това каза в началото на правителственото заседание министър-председателят Бойко Борисов.

„Не сме толкова богати, че да можем да си го позволим. Продажбата става с разрешение на производителя. Ако ще ги пращаме в музей, значи трябва да направим специален музей, където да ги закараме. Това ще е най-скъпия музей за над 3,5 млрд. лв. Хипотезата, че реакторите са много скъпи, се оказа невярна. И руският производител ни ги докара и ни ги стовари в двора. Осъди ни в Париж да ги платим с лихвите. Лихвите ги опростиха“, добави Борисов.

Премиерът заяви, че не може да разбере протест срещу него, че ще има среща в Русия при положение, че президентът е там.

„Не можах да схвана, президентът е в Москва, а протестът е срещу мен. Не се вкарвайте в тези диалози, обиди, подмятания и крайности дали Съвета в София има успех. Безспорно има успех – цял свят го призна. Това, че президентът е в Москва, пак е добре. Не случайно Хашим Тачи и Вучич си стиснаха ръцете. Гърция и Македония даваха пресконференции в страната“, каза Борисов.

По отношение на посещението на Президента в Русия министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви, че не може да се ангажира с коментари относно предложението да се изгради „Български поток“.

Според министъра интересът на китайския инвеститор за „Белене“ е потвърден, а има и заявен такъв от френска компания.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук