Бойко Борисов, Зоран Заев
на снимката: премиерите на България и Македония Бойко Борисов и Зоран Заев

Премиерът Борисов обясни, че не се е срещнал с македонския президент, защото не намира момента за подходящ заради разрива между Георге Иванов и премиера Зоран Заев заради споразумението с Гърция.

Българският министър-председател изтъкна, че колегите му Зоран Заев и Алексис Ципрас са изключително храбри държавници и с днешната си постъпка е искал да покаже отношение към тях. Той подчерта, че многократно е декларирал пълната си подкрепа за решаването на спора за името на Македония.

„Винаги съм казвал, че по никакъв начин България не трябва да се меси в този разговор. Спорът е единствено между Гърция и Македония и те сами трябва да си го решат“, категоричен бе премиерът.

Премиерът Борисов подчерта, че винаги се е отнасял с огромно уважение към президента Георги Иванов, но е преценил, че след вчерашните събития, днес не е моментът за такава среща.

„Аз лично съм свидетел какви усилия костваше на Гърция и Македония да се споразумеят за името. На двете страни се наложи да вземат тежки и непопулярни решения, за да придвижат този процес. Щеше да е предателство, ако днес в София бях посрещнал македонския президент с фанфари“ – смята Борисов.

Бойко Борисов изрази мнение, че ако казусът с името на Македония не се реши, то това би спънало развитието на Балканите.

„Няма по-неразвит регион от нашия. Когато обаче станахме част от Европейски съюз, БВП се вдигна и страната ни коренно се промени. Пожелавам това и на Македония“, посочи министър-председателят.

Премиерът Борисов акцентира върху усилията, които са положили България и Македония за подписването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете страни. По думите му поколения политици в България са искали да осъществят тази историческа стъпка, но не са успели. Той обясни, че ако се стигне до промяна в името, „ще се съберем, ще нанесем нужните промени в Договора и ще ги вкараме за ратификация в парламентите“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!
39