erdogan-ince
Реджеп Ердоган и Мухарем Индже

Последните проучвания на общественото мнение в Турция преди предсрочните президентски и парламентарни избори на 24 юни показват, че държавният глава на страната ще бъде избран във втория кръг.

Според резултатите, подкрепата на сегашния турски президент Реджеп Тайип Ердоган, който на изборите участва като кандидат на управляващата „Партия на справедливостта и развитието“ (ПСР) с подкрепата на още пет партии, в момента възлиза на под 50%.

В анкета на агенция „Гезичи“ Ердоган се радва на подкрепата на 47,1 % от избирателите, в анкетата на СОБАР – 48,3, а в изследването на „Метропол“ – 45,9 %.

Ако тези резултати бъдат потвърдени на изборите на 24 юни в Турция, Ердоган няма да има достатъчно гласове, за да бъде преизбран на поста си и ще трябва да се бори във втори тур, вероятно с кандидата на опозиционната „Републиканска народна партия“ (РНП) Мухарем Индже.

Според проучванията, Индже има подкрепата на между 20,1 и 31,4 на сто от избирателите, което е далеч преди третия по ред кандидат Мерал Акшенер от „Партия на доброто“ (ПД), за която биха гласували между 9,5 и 14,1% от избирателите .

Въпреки това, за втория кръг всички анкети дават на Ердоган предимство, с което ще спечели победата над Индже.

Когато става дума за парламентарните избори в Турция, се очаква ПСР да спечели между 39,3 и 43,5 на сто от гласовете, преди РНП с между 24.2 и 27.2% и кюрдската „Демократична партия на народите“ (ДПН) с между 12 1 и 12,3%.

На четвърто място е опозиционната ПД с подкрепа между 10,3 и 11,4%, пред коалиционния партньор на ПСР, „Партията на националистическото движение“ (ПНД) с между 4,7 и 9,2 на сто и ислямистката „Партия на добродетелта“, която се радва на подкрепа измежду 2,2 и 4,4 на сто от гласоподавателите

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!
164