Заев, Борисов
На снимката: премиерите на Македония и България Зоран Заев и Бойко Борисов

България ще поиска от Брюксел да има с Република Северна Македония нулеви ставки в стокообмена, заяви премиерът Бойко Борисов след среща с колегата си Зоран Заев в Министерски съвет. Премиерите на българия и Македония обсъдиха Договора за добросъседство между двете страни. Бойко Борисов заяви, че изказва голяма благодарност на цялата Европейска комисия за подкрепата по темата за интеграцията на Западните Балкани. Премиерът ни разкри, че много от европейските дипломати са го съветвали да не избира тази тема, тъй като е изключително тежка. Борисов обаче е бил категоричен, че именно разширението ще бъде акцент в шестмесечното ни европредседателство.

По време на брифинг след подписването премиерът Зоран Заев отбеляза, че с неговия колега Борисов са провели близка и приятелска среща. Заев заяви, че отново на разговора е изразил огромна благодарност, тъй като, ако Борисов и кабинетът по време на европредседателство са помогнали да развие и осъществи договорът от Преспа с Гърция за името на Македония.

Македонският премиер добави, че юни месец може да отворят преговорите за членство на ЕС. Заев отбеляза още, че след 2017 година търговията е нараснала след подписването на договора за добросъседство.

Днес в София министърът на културата Боил Банов и неговият македонски колега Асаф Адеми подписаха Програма за сътрудничество в областта на културата до 2021 година. Преди срещата в Министерски съвет министрите Банов и Адеми поднесоха венци пред бюст-паметника на Гоце Делчев в Борисовата градина по случай 147-годишнината от рождението на революционера.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук