Бойко Борисов
На снимката: министър-председателят Бойко Борисов

Министър-председателят Бойко Борисов коментира пред журналисти възможността Черно море да стане арена на бойни действия заради напрежението между Русия и Украйна и евентуалното струпване на военна техника в района.

„Влизането на кораби, влизането на толкова могъщ руски флот от другата страна, неминуемо ще доведе до голяма криза“, посочи Борисов.

По думите му засега няма потвърждение на информацията на американските медии, че САЩ искат да засилят присъствието си в Черно море и да изпратят военни кораби.

„Когато разрешаваме влизането на чужда военна техника, това става с решение на Министерския съвет. И когато видите такава точка, ще ми зададете такъв въпрос. Към момента нямаме. И аз като вас прочетох това, което се говори, че ще идват такива кораби. Към момента няма“, посочи Борисов.

И добави:

„Иначе много прекрасна територия за водене на военни действия. Много прекрасна. Тука сигурно е 1 процент от БВП на Европа, сиреч нищо като заплаха. И ако мислят, че ние не разгадаваме тези планове, грешат. Полагам огромни усилия и се надявам държавата и институциите в нея да бъдат много консолидирани“, коментира премиерът без да разкрива повече подробности около тези „планове“.

Той настоя, че „Черно море трябва да бъде място за туризъм, за газопроводи, за фериботи.”

„Доколкото знам, на територията на Черно море най-добрите туристически курорти са в България. Това пряко ще ни засегне. Полагам всички усилия. Не искам публично да говоря какво съм сторил по темата с колегите в чужбина, в Украйна и т.н. Надявам се да се вложи здрав разум и една предизборна кампания или вътрешнополитически проблеми в друга страна да не водят до ескалация в Черно море“, посочи той.

Премиерът Бойко Борисов смята, че напрежението в Керч се дължи на украинския президент Петро Порошенко, който провокира напрежение заради предстоящите избори.

„Изключително съм тревожен, тъй като то не е напрежение, завземат се кораби и се арестуват моряци. То не е някакъв случаен инцидент. Не мисля, че е случаен, и от двете страни“, посочи Борисов.

На въпрос за позицията му относно конфликта между Русия и Украйна Борисов заяви, че по-лошо от това не са могли да направят в Черно море.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!