Алексис Ципрас, Владимир Путин
на снимката: премиерът на Гърция Алексис Ципрас и президентът на Русия Владимир Путин

Руският президент Владимир Путин ще се срещне и разговаря с гръцкия премиер Алексис Ципрас. В Кремъл разчитат, че тази среща ще сложи край на трудния период в отношенията между двете страни, свързан с дипломатически скандал, заяви съветникът на руския държавен глава Юрий Ушаков.

Това ще бъде първата среща на Путин и Ципрас през тази година. На 22 март в телефонен разговор гръцкият премиер поздрави стопанина на Кремъл с неговото преизбиране на поста президент. През миналата година те се срещнаха на 14 май 2017 г. по време на международния форум в Пекин. През май 2016 г. Путин беше на официално посещение в Гърция, а също така участва в празненства на Атон, свързани с 1000-годишнината на руското монашество в Света гора.

Дневен ред

На днешната среща се предвижда обсъждането на целия комплекс от двустранни търговски и икономически отношения, включително съвместните инфраструктурни проекти в газотранспортната сфера, а също така редица актуални международни и регионални проблеми.

С гръцкия премиер преди преговорите в Кремъл, ще се срещне също така руският министър-председател Дмитрий Медведев.

„По време на срещата двамата правителствени глави ще обсъдят състоянието и перспективите на руско-гръцкото търговско и икономическо сътрудничество, реализацията на съвместните проекти в енергетиката, индустрията, транспортната инфраструктура, високите технологии, земеделието и в други области“, съобщи правителствената пресслужба.

Визита от особен характер

„Тази визита носи особен характер, защото е призвана да сложи край на неспокойния период на развитие на нашите двустранни отношения“, каза Ушаков, напомняйки историята с екстрадирането на руски дипломати от Гърция и подчерта, че подобни инциденти в отношенията между Москва и Атина не са се наблюдавали отдавна. В Кремъл бяха особено недоволни от отмяната през тази година на редица тържествени мероприятия, посветени на 25-та годишнина от подписването на договора за дружба и сътрудничество между двете страни и 190 години от установяването на дипломатически отношения.

“Слава Богу, че двете страни сега проявиха мъдрост и решиха в края на годината да проведат визитата на премиера Ципрас в Русия и така да приключи този нетипичен период в нашите отношения“, резюмира съветникът на руския президент.

Очаква се, че в Москва гръцкият премиер ще получи реплика на знамето на гръцкия пехотен полк, сформиран през 1777 г.

Перспективи за икономическо сътрудничество

В Кремъл оценяват руско-гръцките икономически отношения като „развиващи се нелошо“: за 9 месеца на 2018 г. стокообменът е нараснал с 11,3% до 3,1 милиарда долара. Русия е увеличила износа на: нефтопродукти с 43,9%, природен газ с 43,7%, петрол с 37,3%. Расте и туристическият поток. До края на годината Гърция ще бъде посетена от над 1 милион руснаци.

Сред темите на срещата Путин-Ципрас се очаква да бъде и сътрудничеството в енергетиката, включително с оглед интереса на Гърция от доставки на руски газ в Европа по южния маршрут.

Още една тема на предстоящите преговори може да стане обсъждането на откриването на фериботна линия Солун-Новоросийск. Ушаков разкри, че се обсъжда и доставката на модерни руски кораби „Комета 120М“ за гражданския флот на Гърция.

Поглед от Атина

През септември Ципрас заяви, че между Атина и Москва се работи върху възстановяването на отношенията след кризата от лятото, която беше предизвикана от решението на Гърция да изгони двама руски дипломати и да забрани влизането на други двама, и съответните реципрочни ответни мерки на Русия. Гръцките медии свързват започналото затопляне с оставката на външния министър Никос Кодзиас, който провеждаше твърд курс спрямо Москва.

Преди визитата си в Русия, гръцкият премиер заяви в интервю за ТАСС, че Атина е направила стратегически избор да разшири руско-гръцките отношения и да укрепи близкото приятелство между двата народа. Ципрас отбеляза, че през цялото време, независимо от трудностите, е запазил с Путин „постоянни отношения на искрен и честен диалог“.

Ципрас разказа за диалога, който Атина води вътре в ЕС, за да продължи газопровода „Турски поток“ от Турция на гръцка територия и след това в други страни, т.е. да го направи не само „Турски“, но и „Европейски поток“. Тези идеи активно се подкрепят от гръцкия бизнес. Освен в енергетиката добра перспектива за развитие на отношенията има в преработвателната промишленост, логистиката и транспорта и др.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!