Министър-председателят Бойко Борисов съобщи пред военни в Долна Митрополия, че правителството планира да проведе ускорен процес по възстановяване на военновъздушното училище там, като той трябва да бъде завършен до 6 май.

„Тази година ще се дадат милиарди за военновъздушните сили. Няма логика от толкова пари за самолети, ако наземният състав – пилотите, поддръжката, хората не са подготвени за тях. Това е една много сложна професия, в която всяка грешка се наказва фатално. Един хеликоптер е 50 млн. лв., а един самолет е 100 млн. лв. Поставяме човешкия живот на първо място”, подчерта Борисов.

Премиерът беше посрещнат с военни почести и националния химн на летището в Долна Митрополия. Пред военните той припомни, че през 2002 г. е започнало обединението на военните университети. В същото време цивилните са се разраснали до 50, а броят на военните непрекъснато намалява. Премиерът даде като положителен пример Военноморското училище във Варна.

„Бил съм няколко пъти във Военноморското училище във Варна – там има страхотни хора, преподаватели, курсанти, зали, технологии и е на печалба, защото обучава много гърци“, каза той.

До 25 април Министерски съвет ще излезе с решение за възстановяване на Военновъздушното училище в Долна Митрополия. Това решение след това трябва да бъде гласувано от Народното събрание. Премиерът изрази увереност, че е постижимо „до 6 май да можем да кажем, че сме възстановили Военновъздушното училище“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук